Maquillar la història

El cronista Ramon Muntaner.

La manipulació informativa és més antiga que la samfaina.

Es diu que Heròdot va ser el pare de la mentida, perquè barrejava fets reals i mites populars. Abans i després que ell, moltes altres persones han modificat fets històrics o simplement els han inventat, normalment per tal d’enaltir o enfonsar algú.

Doncs aquí us presento en Ramon Muntaner, nascut al segle XIII en una casa de la Plaça Gran de Peralada (Alt Empordà).

Porxos gòtics a la Plaça Gran de Peralada, població on va nèixer Ramon Muntaner.

El cronista

En Ramon neix amb una flor allà on el cos toca la cadira. És fill d’un burgès i freqüentment veu passar la reialesa per casa seva. Ja fa un temps que Catalunya i Aragó van de la maneta fent conquestes a tort i a dret. València i Balears encara són musulmanes.

Amb vint anys toca el dos, poc abans que els almogàvers, mercenaris aragonesos, massacrin la vila i li calin foc. Aquest és un dels diversos episodis narrats per Muntaner, sobre el qual hi ha discrepàncies de com va passar realment.

Ramon Muntaner va fer de tot: va ser militar, administrador i polític. Però la principal raó de ser recordat, és el seu vessant de cronista. Una mena de reporter, vaja. El fet de saber llegir i escriure li va obrir moltes portes, en un temps en què la cultura era en mans de quatre privilegiats.

balcó amb roba estesa a la Plaça Gran de Peralada.

Des del bressol

La seva Crònica comprèn des de la concepció de Jaume I el 1207 -la qual, evidentment no va presenciar-, fins a la coronació d’Alfons IV d’Aragó, el 1328. Això si, ignorant o tergiversant fets per tal de remarcar la superioritat dels monarques del casal de Barcelona que ocupaven els trons d’Aragó.

En la seva obra, escrita en un estil proper a les noveles de cavallers, deixa els catalans com a herois suprems i a la resta com a poc menys que vàndals.

Del que no hi ha cap dubte és que Muntaner va viure moltes experiències i molt intensament. Ho explica amb tan gran entusiasme i ingenuïtat què, fins i tot les pitjors barbaritats protagonitzades pels almogàvers, no ens escandalitzen.

No entraré a parlar de la seva vida ni obra, ja que ha estat objecte d’estudi per altres persones més qualificades que jo.

Portal a la Plaça Gran de Peralada, població on va nèixer Ramon Muntaner.

Les fotografies han estat preses a la Plaça Gran de Peralada, espai que Muntaner devia veure diàriament.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça Gran, Peralada

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).