Mar blau, cel blau, casa blava

La Casa Serinyana de Cadaqués.

Hi ha qui diu que Cadaqués deriva de Cap de Quers, és a dir, cap de roques. Altres fonts proposen que ve de “cadaquers” o bosc de càdecs, arbust molt comú en aquests verals. Hi ha més teories, però ho deixo aquí. Per aquest indret passaren cultures tan antigues com els etruscs, els egipcis, els grecs i, no cal dir-ho, també els romans. No obstant això, la història documentada es remunta a l’any 814, quan la gent del poble salvà d’un naufragi les relíquies dels sants Abdó i Senén. La població patí els atacs de pirates, corsaris i musulmans.

Amb el temps, les coses es calmaren i al segle XIX sorgiren indústries relacionades amb la pesca, el conreu de la vinya i l’olivera, el suro i molt més. Fins que les coses van anar menys bé, com la vinya atacada per la fil·loxera, i molts hagueren de marxar a les Amèriques a intentar fer fortuna. Uns quants tornaren enriquits i s’hi feren construir luxosos xalets que, encara ara, contrasten amb la senzillesa de la resta d’habitatges de la població. Una d’aquestes mansions és la Casa Serinyana de Cadaqués.

Aquarel·la amb una vista de la Casa Serinyana de Cadaqués.

Indians

Des del segle XVI, la nissaga dels Serinyana fou la d’importants comerciants i gent de mar establerts a Cadaqués. Se sap que ja des del segle XVI, pilots, capitans i mercaders d’aquesta família rondaven per tota la Mediterrània.

Balcó de la Casa Blaua decorat amb rajoles de mostra modernistes.

Nascut a Cadaqués el 1870, el metge Octavi Serinyana Rubies, a qui sembla que no li anava gaire això de navegar i comerciar, es va fer fotògraf. En tornar de Cuba encarregà a l’arquitecte Salvador Sellés i Baró la construcció de la seva casa a finals del segle XIX. Sellés finalitzà els seus estudis d’arquitectura el 1900 i uns anys més tard va treballar com a cap d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona.

Finalment, per raons que no venen al cas, aquest càrrec l’impedeix exercir la seva professió a Barcelona. És així com trobem que va projectar, a més de la Casa Serinyana, altres edificis d’indians, com la Casa Pont, situada a pocs metres d’aquí.

Detall de la decoració de la porta de la Casa Blaua..

La Casa Blaua

Aquesta impressionant mansió d’estil modernista ha rebut noms tan escaients com ‘Casa Bonica’ o ‘Casa Blaua’ (amb u). Per què? Només cal una ullada per entendre-ho. L’elegant ceràmica vidriada de delicats tons blaus, les reixes forjades dels balcons i finestres, les jardineres, el pont que comunica la casa amb el magatzem del davant… Cada petit detall et deixarà bocabadat.

Balcó amb decoració ceràmica modernista de tonalitats blaves.

Per altra banda, hi ha una peculiaritat relacionada amb les rajoles, de la qual en parlo en aquest article. Aquest disseny, amb diverses variants, fou produït a la fàbrica Pujol i Bausis d’Esplugues de Llobregat. El mateix model, amb uns altres colors, el pots veure per exemple, al balneari Broquetes de Caldes de Montbui.

És evident que el propietari volia fer-se notar, fins i tot després de passar a millor vida, ja que arriba a enfosquir la visió de la icònica església. Per cert, recentment he llegit que l’habitatge es troba a la venda. Qui la comprarà?

Test fet amb rajoles de mostra modernistes de tonalitats blaves.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça des Portitxó, 9. Cadaqués

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).