Porta de la Casa Blaua de Cadaqués.

Mar blau, cel blau, casa blava

La Casa Serinyana de Cadaqués.

Des del segle XVI, la nissaga dels Serinyana van ser importants comerciants i gent de mar establerts a Cadaqués.

Casa Serinyana de Cadaqués

Octavi Serinyana, a qui sembla que no li anava gaire el tema, es va fer fotògraf en tornar de Cuba i va encarregar a l’arquitecte Salvador Sellés la construcció de la seva casa a finals del segle XIX.

Salvador Sellés i Baró va finalitzar els seus estudis d’arquitectura el 1900 i uns anys més tard va treballar com a cap d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona.

Finalment, per raons que no vénen al cas, aquest càrrec l’impideix exercir la seva professió a Barcelona. És així com trobem que va projectar diversos habitatges a Cadaqués, a més de la Casa Serinyana.

Casa Serinyana de Cadaqués

La Casa Blaua

Aquesta impressionant mansió d’estil modernista ha rebut noms tan escaients com ‘Casa Bonica’ o ‘Casa Blaua’ (amb u). Per què? Només cal una ullada per entendre-ho.

Casa Serinyana de Cadaqués

L’elegant ceràmica vidriada de delicats tons blaus, les reixes forjades dels balcons i finestres, les jardineres, el pont que comunica la casa amb el magatzem del davant, … cada petit detall us deixarà bocabadats.

Per altra banda, hi ha un detall relacionat amb les rajoles, del qual en parlo en aquest article. Aquest disseny va ser produït, amb diverses variants a la fàbrica Pujol i Bausis d’Esplugues de Llobregat. El mateix model, amb uns altres colors, el trobem per exemple, al balneari Broquetes de Caldes de Montbui.

Casa Serinyana de Cadaqués

És evident que el propietari volia fer-se notar, fins i tot després de passar a millor vida, ja que arriba a enfosquir la visió de la icònica església.

Recentment he llegit que l’habitatge es troba a la venda. Qui la comprarà?

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça des Portitxó, 9. Cadaqués

Saber més

Què veure a prop