Art invisible

Relleus de Jaume Martrús.

Quan el respectable es va cansar dels excessos del modernisme, els arquitectes es van posar a règim i van projectar edificis tan sobris que, fins i tot ara, passen desapercebuts. En algun cas, una breu decoració ens fa aixecar el cap i descobrim una façana que mai havíem vist.

Un exemple del que dic, el trobem al carrer de Llenguadoc a Sant Andreu de Palomar (Barcelona).

L’habitatge té entrada per tres carrers. Tot i això, seria ‘invisible’ si no fos pel relleu de terracota que hi ha a l’entrada principal.

Sis nens petits que, mal mirats, semblen una mica dimoniets, se la passen ballant i saltant de cara al carrer. La cinta que els enllaça, tapa oportunament el que ha de tapar.

Tanmateix, als tres plafons de terracota sembla que els hi manca un tros. O l’artista va prendre malament les mides o l’arquitecte va sobredimensionar el marc.

Relleus de Jaume Martrús a Sant Andreu de Palomar.

Pietat i humor

A l’extrem dret la signatura de l’autor queda mig amagada per la motllura. Correspon a Jaume Martrús.

Nascut a Manresa el 1889, Martrús va viatjar més que un turista, fins que decidí que ja en tenia prou i se’n va anar a viure a Olot on va realitzar nombroses escultures religioses. Algunes, com ‘L’Oració de l’Hort’ d’Olesa de Montserrat, ‘La Borriquita’ de Logronyo o la de Cadis, encara desfilen a les processons de Setmana Santa.

Cap als anys trenta del segle passat, abandonà l’escultura pel dibuix, destacant com a caricaturista. Signava les seves obres gràfiques sota el nom fictici de ‘Sutram’, el seu cognom a l’inrevés, una mica canviat.

El 1950 encara va esculpir un grapat de titelles per a Jaume Anglès, cap d’una nissaga de titellaires que encara segueixen la tradició.

Així doncs, imagino que la seva obra anava més aviat destinada a esglésies i particulars, ja que en l’àmbit públic només hi ha una a la plaça del Pi del Barcelona. La resta només les podem trobar als museus i a les subhastes d’art, on sembla que aquest artista és més conegut.

D’altra banda, les escultures de Jaume Martrús, presenten trets comuns amb l’estil noucentista, que buscava la inspiració en els models clàssics grecs. El noucentisme es va voler allunyar de l’esperit medieval i també de l’expressivitat germànica. Era una estètica més mediterrània, però també més ‘artificial’.

Inspiració clàssica

Relleus de Jaume Martrús a Sant Andreu Palomar. Detall de la signatura de l'artista.

Del mateix autor i igualment invisibles, trobem uns petits relleus al carrer d’Aragó, 237-245. Els tres edificis van ser projectats el 1936.

Relleus de Jaume Martrús al carrer Aragó de Barcelona.

En aquest cas, els relleus de Jaume Martrús han estat realitzats amb pedra artificial, però la temàtica és molt similar. Només que aquí, els infants, que fan una mitja por, estan jugant amb uns grans animals marins. Un d’ells, ensenya descaradament l’entrecuix. Aix, aquests nens!

Relleus al carrer Aragó.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Llenguadoc, 4, Sant Andreu de Palomar

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).