Cave Canem

La porta del panteó del Marquès de Gelida a Vilassar de Dalt.

Els romans col·locaven a l’entrada de les cases l’avís de ‘compte amb el gos’. Aquest animal, a més de companyia ha estat el guardià de les llars. I també de l’infern, com Cerber, el gegantí gos amb tres caps que impedia l’entrada dels vius i la sortida dels morts de l’Hades.

Entre els animals que veneraven els egipcis hi ha el mític ‘cinocèfal’, que significa cap de gos i que va derivar en Anubis, déu dels funerals.

Amb l’arribada del cristianisme, trobem el curiós cas del gegant Sant Cristòfol, un sant inexistent però representat per l’església ortodoxa amb cap de gos, com Anubis.

Entrada de la capella de l'antic hospital de Sant Pere de Vilassar de Dalt.

Als peus de la mort

Durant l’època medieval, era habitual esculpir la figura del difunt -només si era un personatge important-, estirat damunt el sarcòfag amb els peus recolzats sobre animals. Sovint els homes tenien un lleó, símbol de fortalesa i les dones un gos, que simbolitzava la fidelitat -la conjugal, és clar-.

També es podia donar el cas que el propietari sentís tan gran estima pel seu gos, que volgués que fos representat amb ell al mausoleu.

Reixa de la porta del panteó del Marquès de Gelida a Vilassar de Dalt, Maresme.

Guardians del més enllà

Allà pel segle XVIII es fundà a Vilassar de Dalt (Maresme) l’Hospital de Sant Pere. Dos-cents anys més tard -el 1922-, trobem que Joaquim Jover i Costas, va llegar un bon grapat de diners al centre, perquè li fessin allà un panteó com cal, per a ser recordat.

El senyor Jover va ser un empresari qui, a finals del segle XIX, posseïa una important companyia naviliera amb vint-i-quatre vaixells, entre altres negocis. En una ocasió va repatriar, sense cap cost, els soldats malalts o ferits a la guerra de Cuba. Gràcies a aquest gest, la reina Maria Cristina li atorgà el títol de Marquès de Gelida.

En realitat, el marquès es troba enterrat a Barcelona, al cementiri del Poblenou, així que no em queda clara la seva relació amb la vila.

La capella – panteó va ser construïda amb un més que tardà estil neogòtic, propi del segle anterior.

El més curiós i del que no he trobat cap informació és la presència de dos caps de gos a la porta principal.

La magnífica reixa de l’entrada emmarca uns plafons metàl·lics, presidits pels caps dels animals realitzats amb bronze.

Races canines

Sense ser un entès, penso que un d’ells, amb les orelles punxegudes és un dòberman. Aquesta ferotge raça va ser creada al segle XIX per destinar-la a treballs militars i policials. Em costa de creure que el senyor Jover en tingués un, perquè penso que la raça encara no hauria arribat aquí. Però tot pot ser.

Cap de gos a la porta del panteó del Marquès de Gelida a Vilassar de Dalt, Maresme.

L’altre, per una part sembla una varietat de ‘dòberman’, amb les orelles caigudes. Però també pot ser un brac, elegant gos de caça, també alemany.

Cap de gos a la porta del panteó del Marquès de Gelida a Vilassar de Dalt, Maresme.

Segurament aquests gossos a la panteó del Marquès de Gelida no ténen més explicació que la merament ornamental. O potser eren els que tenia el senyor Jover. Sigui com sigui, al lloc on es troben, semblen vigilar, com el Cerber, l’entrada al recinte sagrat.

Durant l’edat mitjana existia la creença en l’esperit guardià dels cementeris, qui assegurava el descans dels difunts. Aquest personatge es podia representar sota la forma d’àngels, esfinx i també de diversos animals, com el gos. Una de les moltes versions de la llegenda assegura que un gran gos negre perseguirà els intrusos que s’atreveixin a entrar de nit al cementiri.

Així que, compte amb el gos!

Porta del panteó del Marquès de Gelida a Vilassar de Dalt, Maresme.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer F. Samaranch, Vilassar de Dalt

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).