Mataró, Maresme

Del futur al passat

Una planera ruta, amb el mar com a protagonista indiscutible, ens portarà a viatjar ràpidament des del futur més immediat, al passat més remot de Mataró (Maresme).

Mataró, Maresme

Deixem el vehicle a qualsevol punt del passeig de Marina.

L’allargada zona verda, de més de trenta-set mil metres quadrats, va ser enjardinada el 2007. El projecte és obra dels arquitectes Batlle i Roig, que han dissenyat innovadors edificis per a escoles, centres comercials o edificis empresarials entre altres.

Segons paraules dels arquitectes, aquest ‘sistema de jardins’ està més elevat del nivell del carrer per tal de gaudir de vistes al mar per damunt de les vies del tren.

Les enginyoses formes circulars trenquen la forma rectangular del parc i delimiten òpticament espais enjardinats, d’oci i esport.

Deu anys més tard, la deixadesa de l’espai s’allunya bastant de l’idíl·lic plantejament inicial.

Mentre passegem pel parc anem observant les noves edificacions que s’aixequen al davant.

Podem destacar l’edifici El Rengle, del 2010. L’acolorida construcció va ser projectada per Manual Ruisánchez. Nascut al País Basc, aquest arquitecte actualment treballa a Barcelona i ha rebut diversos premis. Corrents d’aire, calor a l’estiu i fred a l’hivern, són alguns dels inconvenients d’un edifici pensat per a guanyar premis, però no pel dia a dia. Però vist de lluny, fa patxoca.

A continuació s’aixeca un peculiar edifici, en part hotel i en part, residència geriàtrica. Presenta una interessant façana que alterna espais buits i plens, contrastant el blanc i el gris.

Mataró, Maresme, Tecnocampus, arquitectura

Seguidament trobem el conjunt d’edificis que conformen el Tecnocampus. Inaugurat oficialment el 2010, aquest ambiciós projecte s’ha consolidat com un important parc científic i d’innovació tecnològica.

Els tres edificis principals van ser projectats per un estudi d’arquitectura que, entre d’altres, és l’autor de bona part de la Vila Olímpica de Barcelona.

Mataró, Maresme, Tecnocampus, arquitectura

En un dels extrems del parc s’aixeca l’escultura Ondulacions, realitzada per Llucià Gonzàlez. Amb un llarg historial, aquest artista mataroní ha realitzat nombroses escultures en acer per a llocs públics.

Mataró, Maresme

Des d’aquí es pot veure la Laia l’Arquera al mig d’una gran i transitada rotonda.

Inaugurada el 1998, aquesta gegantina figura va ser projectada per l’artista Josep Maria Rovira-Brull. Segons l’autor, l’escultura recorda les cultures prehistòriques, la fèrtil deessa Terra que pot ser terrible quan se sent agredida.

Per desig de l’artista, la figura mira cap a la muntanya de Burriac, on hi havia el poblat ibèric que va esdevenir Ilturo, la capital del territori laietà. Amb el pas dels segles, es fundaria la ciutat romana d’Iluro, l’actual Mataró.

Mataró, Maresme, Laia Arquera, Rovira-Brull, escultura, Pla d'en Boet

Baixem pel pas sota les vies per anar a l’avinguda del Port. A partir d’aquest moment tindrem sempre la costa a la nostra dreta. A l’esquerra, encara queden algunes edificacions relacionades amb l’activitat ferroviària.

Mataró, Maresme

La primera platja que trobem és la de Garbí i la següent, la de Ponent, on encara amarren algunes barques de pescadors que li donen un aire més bucòlic.

Mataró, Maresme

A continuació passem pel port esportiu, amb una àmplia oferta gastronòmica. Al segle XVII va haver un primer intent de construir un port que no es dugué a terme. Tres projectes més per al port realitzats en diverses èpoques van ser aparcats. No va ser fins al 1991 que van ser inagurades aquestes instal·lacions. El passeig marítim hauria d’esperar tres anys més.

Mataró, Maresme

Paga la pena passejar per l’espigó fins al petit far que hi ha al final, sentint l’olor de mar i veient l’horitzó infinit.

A la nostra esquerra tenim l’edifici de l’estació. El 1848, sota l’impuls de l’empresari Miquel Biada, es va inaugurar el ferrocarril Barcelona-Mataró, que va ser el primer traçat ferroviari de la península.

Mataró, Maresme

Seguim pel passeig del Callao on trobem l’àmplia platja del Varador. Els frondosos arbres reben el romàntic nom de bellaombra. En castellà se’n diu ‘ombú‘. Es tracta d’un elegant arbre de fulla caduca, originari del Perú i Argentina. Alguns exemplars que trobem aquí arriben als vuit metres d’alçada.

Mataró, Maresme

A la nostra esquerra hi ha el ‘pas del cargol’, que connecta la ciutat amb el passeig marítim.

Més endavant passem pel costat del Centre Natació Mataró. Tot i que va ser creat el 1932, les seves arrels històriques són anteriors. La notable expansió el va portar a ingressar a la Federació Catalana de Natació. Però no va ser fins als anys cinquanta que va poder construir la primera piscina. El 1980 obté el dret legal d’ocupar els actuals terrenys i és quan es comencen a construir els diversos equipaments que ara veiem.

Mataró, Maresme

Passat un aparcament arribem a una plaça empedrada amb un pas sota la carretera.

A la paret hi ha un gran mural de més de seixanta metres amb llocs emblemàtics de la ciutat. Va ser pintat durant la festa major de 2006 per un grup d’artistes de Mataró. L’ajuntament, la basílica, la platja, el Parc Central amb el ‘negrito’, Laia l’Arquera, el tren o el port, són alguns dels elements que conformen aquest simpàtic mosaic.

Mataró, Maresme, Havana, Callao

Aquí mateix s’aixeca l’escultura ‘Ocellot’ de l’artista mataroní Perecoll. Quan es va instal·lar aquí el 1986, va ser la seva primera escultura pública.

Mataró, Maresme, Havana, Callao

A pocs metres hi ha el monument que duu el nom de Camí del Nord.

És el punt d’inici d’un sender de més de dos-cents quilòmetres, que segueix la ruta que van fer els exiliats cap a França en acabar la Guerra Civil. El traçat de la ruta, que passa per l’emblemàtic Canigó, coincideix amb el meridià 2° 27′ 21″, representat per la línia corba metàl·lica.

Mataró, Maresme, Havana, Callao

Ens trobem a la platja del Callao. En francès, un còdol és un ‘caillou’. En alguns llocs, com les illes Canàries, aquest mot va derivar en ‘callao’. El Callao (Cuba) era un dels ports on s’embarcava l’or i la plata cap a Espanya. I també on desembarcaven els esclaus portats d’Àfrica.

La platja del Callao a Mataró és un record dels indians d’aquells temps. No oblidem que ens trobem dins el barri de l’Havana, nom ja de per si, molt en sintonia amb la història.

Sembla que al segle XV, tot i no haver-hi port, aquí hi havia una intensa activitat comercial, embarcant la fusta procedent dels boscos del voltant, cap a les drassanes de Barcelona. Actualment, les cases dels pescadors que es van deslliurar de l’enderroc, ajuden a fer que tingui un aire més colonial.

Mataró, Maresme, Havana, Callao

Seguim entre un bosc de bellaombres, fins que el passeig acaba bruscament. Des d’aquí podem veure la platja de Sant Simó. Rep el nom de la popular ermita que hi ha a prop. Tot i que els orígens són anteriors, la construcció que ens ha arribat data del segle XVII.

La façana va ser restaurada el 1951, quan s’afegiren uns esgrafiats que representen un pescador i la seva família.

I aquí finalitzem aquest distret passeig.

Mataró. Ermita de Sant Simó

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure a Wikiloc

Distància: 2,5 quilòmetres d’itinerari lineal. Per a la tornada, cal sumar la mateixa distància.

Desnivell: inapreciable. El camí és totalment planer i apte per a persones amb mobilitat reduïda

Saber més:

Què veure a prop: