Museu o mausoleu?

Fa un temps es va recuperar a Mataró (Maresme) el que havia estat una important fàbrica tèxtil de finals del segle XIX i es va convertir en el Museu Can Marfà del Gènere de Punt.

Fusos de fil. Museu de Can Marfà de Mataró

Una part de l’immoble s’ha destinat a exposar el magnífic fons relacionat amb el món de la fabricació de teixit, en especial, del gènere de punt.

La mostra és un interessant recorregut tant pel que fa als diferents tipus de teixits, com de la maquinària en si.

Escultura tèxtil.

Ara ve el però

Mai em canso de dir que estem al segle XXI. Si les persones, els hàbits i les tecnologies han canviat, per què no ho fan també els museus? Per què encara seguim fent exposicions on hi ha coses, dins o fóra de vitrines, i una explicació amb lletra ben petita al costat?

escultura tèxtil. Museu de Can Marfà de Mataró

El resultat és evident: un altre museu buit. Una altra oportunitat perduda de comunicar el passat a les noves generacions.

instrument de proves

Com hauria de ser?

No ho sé. Però, i si ens arrisquem més? I si fem un túnel de roba o una filosa ampliada 50 vegades on poder passar pel mig de les puntades?

Podríem convidar cada setmana una de les persones que van treballar en aquesta fàbrica perquè ens faci la visita guiada. Potser no són grans guies, però segur que ens motiven!

Museu de Can Marfà de Mataró

Per què no recrear una fàbrica tèxtil i posem maniquins com si estiguessin treballant, mentre escoltem de fons el soroll de la maquinària?

Sóc un enamorat de qualsevol manifestació artística i cultural, per això em sap greu que institucions com el Museu de Can Marfà, es converteixin en mausoleus o magatzems d’art.

Dibuix de l'edifici del museu

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Can Marfà, 1. Mataró

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).