Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Barcelona

Museu al carrer (1)

Obres de Julio Bono.

No cal anar als museus per veure obres d’art. Els carrers de les ciutats en són plens. Però, de tan evidents com són, no les veiem. Avui ens fixarem amb uns mosaics que podem trobar a diverses poblacions i que penso que us resultaran fàcils d’identificar.

Els trets més característics són grans cercles en relleu, de colors brillants. Sovint van acompanyats d’un fons de rajoles amb motius abstractes també en relleu.

Obra de Julio Bono a l'avinguda del General Mitre de Barcelona.
General Mitre, 234. Barcelona.

L’autor és Julio Bono i Peris (Sagunt 1934 – Mataró 2017) qui, de ben petit, va anar a viure a Barcelona, on estudià ceràmica a l’Escola Massana. Tot i que dominava la pintura i l’escultura, va destacar especialment pels vistosos murals ceràmics, alguns d’ells de grans dimensions, com el que es pot veure en una de les andanes de l’estació de Sants a Barcelona. Però també en va fer altres menys coneguts que decoren els portals d’entrada d’edificis construïts els anys setanta.

Ceràmica de tota mena

Els anys setanta, Julio Bono tenia una empresa a Montcada i Reixac i una botiga a la travessera de les Corts de Barcelona. Sota el nom Novo&Bono SL, recubrimientos cerámicos artesano industriales, va dissenyar nombrosos models de rajola, alguns signats personalment per ell i d’altres, més industrialitzats, però igualment destacables.

La raó d’aquest article ve d’una descuidada façana al carrer Unió de Mataró. Sovint passo pel davant i sempre havia pensat que era una meravella. Lligant caps i comparant amb altres obres signades, la vaig relacionar amb l’artista i em va motivar a voler conèixer més la seva obra.

Recobriment ceràmic al carrer Unió de Mataró.
Carrer Unió, 3. Mataró.

En aquest article visitarem algunes obres a Barcelona. Per començar, ens acostem a l’estret carrer Buïgas on hi ha un bloc que sembla fer més nosa que servei, ja que te’l trobes al mig de la vorera.

Plafó ceràmic de tons blaus amb dues figures femenines, al carrer Buïgas.
Buïgas, 22. Barcelona.

A les façanes hi ha diversos cercles de ceràmica i un parell de mosaics, que representen escenes d’indígenes americans. Un, amb tonalitats ocres i l’altre amb tons blavosos.

Plafó ceràmic al carrer Buïgas amb un personatge assegut.
Buïgas, 22. Barcelona.

Les Amèriques

A continuació, al carrer Muntaner i ocupant tota una illa, el 1971 es va edificar un descomunal complex d’edificis, galeries i patis. El porxo de l’entrada principal està recobert amb les típiques rajoles de l’artista, de color blanc i el nom de la propietat: Les Ameriques, que potser està escrit en francès -sense accent-, per evitar problemes amb la censura.

Mural ceràmic Julio Bono per a l'edifici Les Amèriques de Barcelona.
Muntaner, 277. Barcelona.

Cal aprofitar per veure el magnífic fris ceràmic que envolta el conjunt d’edificis i que actualment està protegit amb una ofensiva malla metàl·lica. Porta la signatura Esgrá 74 que, segons em comenta una seguidora, correspon al ceramista aragonès Ángel Grávalos.

Entrades artístiques

Seguim visitant més obres de Julio Bono. El vestíbul del carrer Galileu 311 és un harmoniós i elegant exemple de l’obra d’aquest artista. Diversos cercles de mides diferents es troben distribuïts sobre un fons de rajola blava acanalada. Sembla que qui ho va muntar no tenia les instruccions prou clares, ja que la signatura apareix capgirada.

En aquest cas hi ha, a més, una creació escultòrica del mateix autor, executada el 1977 i que es pot veure a través del vidre.

Cercle de ceràmica, de Julio Bono, en un vestíbul del carrer Galileu de Barcelona
Galileu, 311. Barcelona.

Més auster, que no menys interessant, és l’enrajolat en tons blaus que recobreix l’entrada del carrer Aragó 212.

Mural ceràmic de tons blaus, de Julio Bono a l'entrada d'un aparcament al carrer Aragó.
Aragó, 212. Barcelona.

Tanmateix, resulta molt interessant observar de ben a prop l’extens univers de símbols abstractes. Sovint els aconsegueix deixant l’empremta amb la incisió de diversos objectes i creant una àmplia gamma de formes i textures. No hi ha dues rajoles iguals. Ho pots verificar visitant l’entrada del carrer Balmes 89, on les rajoles a més, són irregulars i juga amb diferents tonalitats d’ocres, marrons i negres.

Mural ceràmic al carrer Balmes de Barcelona.
Balmes, 89. Barcelona.

Per acabar, també és digne de veure, el mural realitzat a l’avinguda del General Mitre 234.

Mural ceràmic a l'avinguda del General Mitre de Barcelona.
General Mitre, 234. Barcelona.

Per les formes i colors, tothom s’entesta a dir que representa un tronc d’arbre, però tinc la sensació que només és una coincidència i prou. Però no acabem aquí! Sortint de Barcelona també hi ha molta obra de Julio Bono. Ho pots veure al proper article.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Localització dels murals: veure el mapa

Saber més

Altres ceramistes