mural, fris, carrer Beethoven, Turó Park

Anonimat trobat

Un fris al carrer Beethoven de Barcelona.

Les “investigacions” que faig, no sempre obtenen el resultat esperat. Però no per això vull deixar de compartir una troballa que considero interessant.

En acabar la guerra civil, es va anar urbanitzant la zona nord de la Diagonal, a partir de la plaça de Francesc Macià -en aquells temps tenia un altre nom-. Lluny quedava la futurista ordenació de l’Eixample de Barcelona.

Representació del sol i pintures rupestres

Nous rics

La febre especulativa ràpidament va aixecar habitatges per acollir la nova aristocràcia, afí al nou règim.

Els carrers existents van canviar de nom i els nous van ser batejats de manera ‘adient’, com el de Víctor Hugo, que va passar a dir-se de Beethoven. La majoria dels carrers del voltant del Turó Park recorden figures vinculades amb la música i la cultura.

Sorprèn que el carrer Bori i Fontestà no fos rebatejat. A finals del segle XIX, Fontestà, que també era professor, va escriure poesia costumista i patriòtica catalana.

Detall del Fris al carrer Beethoven, representant el cel i l'espai.

La dècada dels anys 60 va emplenar aquests carrers, de blocs oblidables. Entre tots ells, cal destacar un, més espantós que la resta, dedicat completament a oficines.

Sense cap element estètic o originalitat que puguis dir, mira encara el podríem salvar, aquest monstre de vidre i ferro que ocupa una bona part del carrer de Bori i Fontestà i fa cantonada amb el carrer de Beethoven, amaga una joia.

Detall del Fris al carrer Beethoven, prepresentant el fons marí

Tota la creació i més

L’entrada pel carrer Beethoven llueix un original fris de prop de 10 metres de llarg. M’ha resultat impossible saber qui és l’autor.

Si no fos per alguns elements aliens, m’atreviria a assegurar que representa la Creació bíblica. Repartits per tot l’espai trobem el sol i la lluna, estels, planetes, plantes, animals terrestres i marins, ocells, humans i… Una sirena, un Pegàs i uns gerros amb flors.

El fris al carrer Beethoven està realitzat damunt un bloc de ciment, que ja es comença a esquerdar i posa en perill l’obra. Esperem que no es deixi perdre, com en altres ocasions ha passat amb obres no catalogades.

Detall del Fris al carrer Beethoven, amb dues persones i diversos animals marins i terrestres

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Beethoven 13, Barcelona

Què veure a prop