Arquitectura radiofònica

Arquitectura radiofònica

Els habitatges de Ràdio Barcelona al carrer Loreto.

El 1887 el físic alemany Rudolf Hertz va realitzar la primera retransmissió radiofònica de la història. Deu anys més tard Marconi perfeccionava l’aparell, aconseguint retransmetre a una distància de vint quilòmetres. Com que aquí el progrés es pren el seu temps, fins al 1924 no tindria lloc la primera retransmissió amb cara i ulls -des de Barcelona, per cert-. Abans s’havien fet intents en altres ciutats, però sense continuïtat.

Ara ens traslladem a un catorze de novembre de 1952. Aquell dia es van dividir les emissores en nacionals, comarcals i locals i s’instaurà la data com a dia nacional de la ràdio. El mateix dia però set anys més tard, l’organització falangista ‘Obra Sindical del Hogar‘, inaugurava al carrer Loreto de Barcelona un flamant bloc d’habitatges destinats als treballadors i col·laboradors de Ràdio Barcelona.

Habitatges Ràdio Barcelona. Inscripció de la inaguració el 1959 al carrer Loreto del barri de les Corts.

Històries de monges

En els terrenys que actualment se situen entre el carrer de Loreto i el de Bordeus, s’havia aixecat el 1862 el convent de la congregació de monges de la Sagrada Família de Loreto. El 1820, un sacerdot de Bordeus havia iniciat en aquella ciutat, amb només tres monges, una congregació que duia el nom de Filles de Nostra Senyora de Loreto, que es dedicaven a l’ensenyament i a l’assistència. Amb el temps canviarien el nom pel de Germanes de la Sagrada Família.

Ara ja saps per què aquests dos carrers s’anomenen així. Les guerres i revoltes van fer desaparèixer el convent i el col·legi que acollia nenes de condició humil. Només han perdurat els noms dels carrers.

Mural ceràmic abstracte a la façana dels habitatges de Ràdio Barcelona al carrer Loreto del barri de les Corts.

Autoria anònima

Tot i tractar-se d’una interessant edificació, enlloc se’n parla de qui va ser l’arquitecte d’aquest edifici que dona inici al carrer Loreto. Ningú tampoc diu res de l’artista que va fer el plafó commemoratiu a la cantonada amb el carrer Bordeus. Una llàstima, perquè és ben interessant. Es tracta d’un relleu que, de forma abstracta, reprodueix una antena emetent unes ones.

Habitatges Ràdio Barcelona. Mural ceràmic a la façana dels habitatges de Ràdio Barcelona.

A més, a la part central un text commemora la data de la inauguració. La inscripció acaba amb les paraules ‘laus deo‘. Aquesta expressió llatina significa lloat sigui el Senyor i s’utilitzava sovint en acabar d’escriure un còdex i també com una fórmula de salutació. En una època en què havia desaparegut la fina línia que separava govern i religió, ‘laus deo‘ era l’expressió perfecte per acontentar a -quasi- tothom.

Finalment, a la dreta hi ha una vidriera de colors que, si fa no fa, reprodueix el mateix tema de l’antena. Resulta estrany veure aquesta duplicitat de motiu, executda amb una altra tècnica. És d’un altre artista? Quantes preguntes sense resoldre! De vegades em costa creure que sapiguem més d’històries de romans que no pas del que va passar fa setanta anys.

Habitatges Ràdio Barcelona. Vitrall dels habitatges del carrer Loreto que recorda una antena emetent ones.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Loreto, 1. Barcelona

Saber més

Què veure a prop