La mort i la Dolors

La Capella dels Dolors de Blanes.

En Fèlix feia temps que barrinava com fer-ho. Poc li va costar convèncer els feligresos perquè treballessin sense cobrar, que la Verge ja els hi pagaria amb escreix. Els diners van venir per un altre costat. La mort, que tot ho arregla, va ajudar a resoldre aquest detall amb un sucós donatiu per part de la vídua d’un fervent administrador.

Aquarel·la amb una panoràmica de Blanes, on destacael campanar de l'església de Santa Maria.

Pedra reaprofitada

Així doncs, al primer terç del segle XVIII, Fèlix Boter, el rector de la parròquia de Blanes (La Selva), va fer realitat el seu desig de construir una capella a la Mare de Déu dels Dolors. La fervorosa i creixent devoció del poble hi va ajudar molt.

Bona part de la pedra es va extreure del cementiri que ocupava l’espai destinat a la nova capella. Reciclatge que en diuen. Aquesta pedra havia estat dipositada aquí després de les invasions franceses, per tal de reforçar l’estratègic indret.

Restes de la Capella dels Dolors de Blanes. Llosa funerària.

Els traginers portaven pedra per fer calç. Els pagesos duien la llenya per coure-la. Els mariners, Malgrat eren devots de Sant Elm, també va aportar donacions a la causa. Era la gran obra de Blanes a la Verge Adolorida.

Al seu costat es construí una altra capella dedicada al Santíssim Sagrament, també ricament decorada. Quan el bisbe va fer la pertinent visita a la nova Capella dels Dolors, va donar permís perquè les famílies dels administradors de la parròquia hi poguessin ser enterrades dins.

La Capella dels Dolors de Blanes. Llosa funerària.

De la devoció a la destrucció

A partir d’aquell moment, la devoció va anar a més, constituint el principal moment de la processó de Setmana Santa. Però mig segle més tard, per un conflicte entre feligresos, la capella va passar ràpidament del protagonisme a la ruïna més absoluta.

Els conflictes bèl·lics del segle XIX van accelerar la degradació del recinte. L’estocada final va arribar amb la Guerra Civil, que no va perdonar ni a vius ni a morts. Encara avui, un cop restaurada la parròquia, aquest espai resta abandonat. Un parell de lloses funeràries i algunes claus de volta disseminades, són el testimoni mut de tot el que aquí va passar.

Excavacions arqueològiques dutes a terme a principis del segle XXI, han tret a la llum que en aquest indret hi havia enterraments del cos eclesiàstic i també de la confraria corresponent.

La Capella dels Dolors de Blanes. Llosa funerària.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de Mossèn Quer. Blanes

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

 1. Bona dia,

  Som Tretze Cultura, una empresa educativa del Baix Empordà, i ens posàvem en contacte amb vosaltres per fer-vos una consulta. Estem realitzant una sèrie de dossiers pedagògics amb format revista per l’Ajuntament de Blanes i les escoles del municipi, i volem fer ús del dibuix que teniu aquí a la web de Blanes i que deixo adjuntat aquí.
  Els dossiers no es vendran, seran simplement materials educatius de suport per les escoles.

  Resto a l’espera de la vostra resposta,

  Cordialment

  Tretze Cultura

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

 • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
 • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
 • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
 • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
 • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
 • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).