La llarga vida de la humanitat

En realitat el títol d’aquest article és més extens i no és meu: La llarga vida de la humanitat per sobre de les vides de tots plegats. És tal com el 1973, Julià Riu Serra va batejar el gran fris dels Serveis Funeraris de Barcelona, mig amagat pels arbres, al carrer Sancho d’Àvila.

Al costat hi ha l’antic tanatori, que el 1968, va ser el primer de l’Estat a introduir el concepte de vetlla fora del domicili.

L’obra, realitzada amb pedra artificial i ferro, és un fris que ocupa tot el xamfrà de l’edifici. Sembla la representació de la història de la humanitat a través d’alguns grans avenços, com el conreu, l’arquitectura o la industrialització.

Detall del fris dels Serveis Funeraris de Barcelona, realitzat per Riu Serra.

Mirant el detall

Al fris dels Serveis Funeraris de Barcelona podem identificar unes puntes de sageta (la prehistòria o la caça), espigues (el conreu), una roda (la locomoció), un pont o aqüeducte (enginyeria), una arpa (la música), unes fonts tipogràfiques i una impremta (comunicació), una embarcació de rems (el transport).

A continuació veiem l’estructura d’una església gòtica (arquitectura), unes lents òptiques (la ciència i la investigació), un pont més modern (infraestructures, vies de comunicació) i potser una turbina (energia) i una antiga cinta perforada d’ordinador (tecnologia). Hi ha alguna altra cosa, però sóc incapaç d’identificar-la.

Com a fons, gravat a la pedra, distingim diversos rellotges de sorra grans i petits, alguns plens, d’altres mig buits, que transmeten la idea de l’inexorable pas del temps i de la vida.

Nascut el 1921 a Molins de Rei, Julià Riu i Serra va ser un escultor, dibuixant i gravador, que en les seves obres va fregar amb l’abstracció. Un viatge a París el va dur a descobrir, entre altres, les escultures egípcies, que juntament amb tot el món arcaic, marcarien la seva obra. 

La seva escultura, tot i que cada vegada més esquemàtica, sempre estava dotada d’un contingut. Per altra banda, el dibuix i la caricatura van ser uns dels seus camps més prolífics, col·laborant com a il·lustrador en diverses publicacions.

Detall del fris dels Serveis Funeraris de Barcelona, realitzat per Riu Serra.

Un autor, molta obra

Podem trobar l’obra d’aquest artista escampada a nombrosos llocs de la geografia catalana -Barcelona, Molins de Rei, Lleida i molt més-, així com a Madrid, Almeria o La Gomera.

Segurament teniu present la Guineu del parc de la Guineueta, els rellotges de sol als jardins del Mirador de l’Alcalde o el discretissim monument a Pius XII, tots tres a Barcelona.

L’edifici on es troba el mural, del qual desconec l’autoria, presenta una interessant alternança de finestres i espais buits o recoberts amb ceràmica blava. Sospito que no està catalogat i suggereixo incloure’l com a part de l’injustament oblidat patrimoni arquitectònic dels anys 70.

Edifici dels Serveis Funeraris de Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Sancho d’Àvila, 2. Barcelona

Saber més

Riu Serra, per E. Riu-Barrera i P. Vélez 

Què veure a prop

Més obra de Riu Serra

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).