La victòria és a la porta

La casa Bardolet de Torelló.

Potser pocs sabeu que la creu va trigar més de tres-cents anys a convertir-se en el símbol del cristianisme. Apa, ara us he desmuntat els esquemes, a què sí?

La casa Bardolet de Torelló (Osona).

A guanyar s’ha dit

Ens trobem al segle IV i l’emperador Constantí es dirigeix a fer la guerra contra Maxenci, un altre que li disputa el tron. Diu el seu biògraf que, abans de la batalla, Constantí va veure com els núvols s’obrien i es veia al cel una creu envoltada per la frase ‘In hoc signo vinces‘, que vol dir amb aquest signe guanyaràs.

Encara hi ha més. Aquella nit l’emperador, que encara no s’havia convertit al cristianisme i no tenia molt clar contra qui lluitar, somnià amb Jesucrist que li deia que, si utilitzava la creu a les batalles, seria invencible. Dit i fet, com que els soldats sembla que no tenien res a fer, els va fer pintar una creu a tots els escuts. I d’aquesta manera, va guanyar la guerra i es convertí a la nova fe. Abans les coses anaven així.

Llinda de la casa Bardolet de Torelló (Osona).

Passar per un calvari

Aquesta pomposa frase la trobem -lleugerament modificada- a la porta de la casa Bardolet de Torelló (Osona).

Al mig de la llinda veiem una creu de les que en diuen patent. Hi ha troballes arqueològiques que demostren que aquesta creu ja era utilitzada pels sumeris vuit segles abans de Crist. Més tard va passar a ser l’emblema dels Cavallers Templers, orde militar fundat a Jerusalem al segle XII per protegir als pelegrins.

Al peu de la creu hi ha el que es diu un calvari, és a dir una petita muntanyeta on es troba plantada la creu. En aquest cas, a més, conté els tres claus de la crucifixió de Crist.

Detall de la façana enrajolada.

Mostrari de ceràmica

Malgrat que al dentell figura la l’any 1734, l’actual habitatge és fruit de mil transformacions i poc li queda de la seva època barroca.

La remodelació més espectacular data del 1927, quan el mestre d’obres Francesc Tornamira, va enrajolar la façana amb tres tipus de ceràmica ben diferents -sobre gustos no hi ha res escrit-.

Tret d’algun habitatge modernista, enrajolar completament una façana resulta poc habitual pels nostres barris. En canvi, a Portugal, aquest sistema va tenir tanta importància, que des del segle XV, va ser aplicat a nombrosos edificis. I a segle XVII es va perfeccionar tant la tècnica, que fins i tot trobem patrons que necessiten més de 100 rajoles per a formar el motiu bàsic que es repeteix.

Anys més tard, els propietaris de la finca, van unir la casa adjacent, tot i que des del carrer es percep com si fos una habitatge diferent.

Mestre d’obres o mestre de cases era el nom que antigament rebien els constructors i arquitectes. Oficialment, l’ensenyament de mestre d’obres va començar el 1850 a Barcelona i va donar només durant vint anys, davant la manca d’arquitectes. Tot i això, el títol d’arquitecte només es podia obtenir a Madrid.

Cal observar també les magnífiques reixes dels balcons, que són diferents a cada pis.

Balcó a la casa Bardolet de Torelló (Osona).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Sant Feliu, 25. Torelló

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).