La ciutat enrajolada

Les façanes enrajolades de Lisboa.

Eren quarts de deu del matí. Les esglésies eren a vessar de fidels celebrant la missa del dia de Tots Sants. De cop, tot va trontollar. Aquest va ser el principi del terratrèmol que va destruir completament Lisboa el 1755.

Rajoles amb motius florals a la Calçada do Forte.
Calçada do Forte. Lisboa.

El sisme va durar entre tres i sis minuts i pràcticament no va deixar res dempeus. A continuació, una gran onada s’aixecà i destruí tota la zona baixa i el port. Dues onades més van venir a rematar la feina.

I, per si alguna cosa havia sobreviscut, als barris on no havia arribat l’aigua, es declarà un incendi que, cremant durant cinc dies, va acabar d’assolar la ciutat. Un terç de la població va morir.

Façanes enrajolades de Lisboa. Motiu geomètric a la Travessa das Galinheiras de Belém.
Travessa das Galinheiras. Belém (Lisboa).

Pla d’urgència

El rei José I, que s’havia salvat pels pèls de la catàstrofe, va encarregar al seu ministre José de Carvalho l’organització de les tasques de salvament i de reconstrucció de la ciutat. Tan bé ho va fer, que li va ser atorgat el títol de marquès de Pombal. Per això, ara es parla de l’estil pombalí.

Façanes enrajolades de Lisboa. Balcó a la Rua do Arsenal.
Rua do Arsenal. Lisboa

Supervisant els plànols proposats pels seus enginyers, el ministre va refer la ciutat amb una trama racional de carrers rectilinis i places àmplies. Les cases incorporaven una estructura de fusta resistent als sismes.

Façanes enrajolades de Lisboa. Rajoles amb motiu romboïdal de tons blaus.
Poço do Borratém. Lisboa.

Les façanes, realitzades amb un moderat estil neoclàssic, variaven d’amplada segons la jerarquia del carrer.

Fins i tot els temples responien a tipologies ben definides, de manera que, allà on et trobis, tens la sensació d’estar veient sempre la mateixa església.

Façanes enrajolades de Lisboa. Detall de les rajoles a la Calçada de São Vicente.
Calçada de São Vicente, 101. Lisboa.

Decoració asequible i segura

No hi havia temps ni recursos econòmics per a detalls superflus, així que es va anar per feina, amb materials produïts en sèrie. Es van prohibir elements que sobresortissin de la façana, com testos i tribunes, que podien caure amb un altre sisme.

L’única concessió decorativa va ser recobrir les façanes amb mosaics de rajoles, tot i que amb motius molt simplificats i seriats.

Façanes enrajolades de Lisboa. Finestra emmarcada amb rajoles de tons marrons amb motius geomètrics.
Campo de Santa Clara. Lisboa.

La sobrietat imposada després del terratrèmol, contrasta amb l’estil rococó que hi havia fins aquell moment. I és precisament aquest un dels molts encants de Lisboa i de les poblacions dels voltants, on també es va estendre l’ús de la rajola a les façanes.

Façanes enrajolades de Lisboa. Rajoles amb motius florals.
Rua das Escolas Gerais, 61. Lisboa.

T’has quedat amb ganes de més façanes enrajolades de Lisboa? Deixa’t perdre per qualsevol barri. A més, et recomano visitar el Museu do Azulejo de Lisboa.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Altres articles sobre Portugal

3 comentaris

  1. Les fotografies dels mosaics d’una construcció ordinària es converteix en una construcció extraordinària i queda ben reflectit amb les teves fotografies. Els colors vius d’alguns d’ells li dónen un caire especial.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).