La ciutat enrajolada

La ciutat enrajolada

Les façanes enrajolades de Lisboa.

Eren quarts de deu del matí. Les esglésies eren a vessar de fidels celebrant la missa del dia de Tots Sants. De cop, tot va trontollar. Aquest va ser el principi del terratrèmol que va destruir completament Lisboa el 1755.

Rajoles amb motius florals a la Calçada do Forte.
Calçada do Forte. Lisboa.

El sisme va durar entre tres i sis minuts i pràcticament no va deixar res dempeus. A continuació, una gran onada s’aixecà i destruí tota la zona baixa i el port. Dues onades més van venir a rematar la feina.

I, per si alguna cosa havia sobreviscut, als barris on no havia arribat l’aigua, es declarà un incendi que, cremant durant cinc dies, va acabar d’assolar la ciutat. Un terç de la població va morir.

Façanes enrajolades de Lisboa. Motiu geomètric a la Travessa das Galinheiras de Belém.
Travessa das Galinheiras. Belém (Lisboa).

Pla d’urgència

El rei José I, que s’havia salvat pels pèls de la catàstrofe, va encarregar al seu ministre José de Carvalho l’organització de les tasques de salvament i de reconstrucció de la ciutat. Tan bé ho va fer, que li va ser atorgat el títol de marquès de Pombal. Per això, ara es parla de l’estil pombalí.

Façanes enrajolades de Lisboa. Balcó a la Rua do Arsenal.
Rua do Arsenal. Lisboa

Supervisant els plànols proposats pels seus enginyers, el ministre va refer la ciutat amb una trama racional de carrers rectilinis i places àmplies. Les cases incorporaven una estructura de fusta resistent als sismes.

Façanes enrajolades de Lisboa. Rajoles amb motiu romboïdal de tons blaus.
Poço do Borratém. Lisboa.

Les façanes, realitzades amb un moderat estil neoclàssic, variaven d’amplada segons la jerarquia del carrer.

Fins i tot els temples responien a tipologies ben definides, de manera que, allà on et trobis, tens la sensació d’estar veient sempre la mateixa església.

Façanes enrajolades de Lisboa. Detall de les rajoles a la Calçada de São Vicente.
Calçada de São Vicente, 101. Lisboa.

Decoració asequible i segura

No hi havia temps ni recursos econòmics per a detalls superflus, així que es va anar per feina, amb materials produïts en sèrie. Es van prohibir elements que sobresortissin de la façana, com testos i tribunes, que podien caure amb un altre sisme.

L’única concessió decorativa va ser recobrir les façanes amb mosaics de rajoles, tot i que amb motius molt simplificats i seriats.

Façanes enrajolades de Lisboa. Finestra emmarcada amb rajoles de tons marrons amb motius geomètrics.
Campo de Santa Clara. Lisboa.

La sobrietat imposada després del terratrèmol, contrasta amb l’estil rococó que hi havia fins aquell moment. I és precisament aquest un dels molts encants de Lisboa i de les poblacions dels voltants, on també es va estendre l’ús de la rajola a les façanes.

Façanes enrajolades de Lisboa. Rajoles amb motius florals.
Rua das Escolas Gerais, 61. Lisboa.

T’has quedat amb ganes de més façanes enrajolades de Lisboa? Deixa’t perdre per qualsevol barri. A més, et recomano visitar el Museu do Azulejo de Lisboa.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Altres articles sobre Portugal