Sant a la brasa

Sant Vicenç d’Espinelves.

En aquests indrets on som, no cal dir-ho, ens agrada menjar bona carn a la brasa. Potser per aquest motiu, sentim una especial predilecció pels sants que han estat rostits a la graella, com Llorenç, Vicenç, Feliu o santa Fe (aquesta, una mica menys).

Diuen que qui no té res a fer, el gat pentina. Així doncs, m’he entretingut a buscar esglésies, ermites, castells i poblacions que es trobin sota l’advocació de sant Vicenç. Evidentment la cerca no és exhaustiva. Segur que hi ha molt més!

Mapa dels indrets de la Catalunya Vella dedicats a Sant Vicenç.
Sant Vicenç a la Catalunya Vella.

Antiga devoció

Resulta sorprenent comprovar com la majoria es concentren als territoris de l’anomenada Catalunya Vella, abans del segle XI.

I més encara si tenim en compte que Vicenç era -és- el patró de modistes i sastres -vés a saber la raó- i en aquells temps es designaven sants més bèl·lics, com Miquel o Jaume o fins i tot a la mateixa Maria, per a defensar els nous territoris conquerits als infidels.

Hi ha uns deu sants batejats com Vicenç. Però probablement el més estès en aquell temps és Vicenç d’Osca, el màrtir que no se sap per què, va anar a morir a València.

Campanar de l'església de Sant Vicenç de Mollet del Vallès, Vallès Oriental.
Sant Vicenç de Mollet del Vallès.

Per estar més segurs, eliminem els desdoblaments d’aquest sant, com el de Cotlliure. També esborrem els Vicenç posteriors al segle XI, com el de Paül o Vicenç Ferrer i d’altres probablement inventats, com el de Cimiez o el d’Agen (tots dos a França). Finalment, deixem fora de la llista, els que es veneren de manera local i prou llunyana, com el de Lleó, el de Montes o el d’Àvila. Així que només ens queda el d’Osca.

Capitell romànic amb fulles a l'església de Sant Vicenç dEspinelves, Osona.
Sant Vicenç d’Espinelves.

El diaca xerraire

Vicenç era diaca, és a dir, ajudant del bisbe de Saragossa al segle IV. Àvid de sang cristiana -com segles més tard van fer els cristians amb la Inquisició-, Dacià, el governador romà establert en aquella ciutat, els va enxampar tots dos i, sense que ens quedi clar el motiu, els va fer anar a peu fins a València.

Davant l’interrogatori del jutge, el bisbe no va dir ni mu. Però Vicenç, que tenia la xarrera fluixa, els va dir de tot i més. Resultat, el bisbe el deixaren lliure i a ell el posaren a rostir. Sembla que, amb la invasió musulmana, les seves restes van tocar el dos de València i el seu culte es va estendre fins a terres ben llunyanes, com Itàlia, Portugal, França, Mèxic i Canàries.

Però, fixa’t tu com van les coses que igual el culte ens va arribar fent la volta pel nord d’Àfrica fins a França. Durant la reconquesta, els francs l’introduïren a casa nostra, juntament amb altres sants igualment populars, com Martí, Genís o Sadurní.

Rellotge de sol a l'església de Sant Vicenç a La Sala de Camós, El Pla de l'Estany.
Sant Vicenç de Camós.

El perquè de tot plegat

El motiu d’aquestes disquisicions, que segurament a ningú li interessen, ha estat per la recent visita que he fet a Espinelves (Osona), amb la magnífica església romànica dedicada a aquest sant.

L’edifici primitiu del segle XII es va veure alterat per les transformacions i afegits posteriors. El temple va tenir la seva importància, ja que els capellans d’aquí feien de canonges de la catedral de Vic. Un canonge era un alt càrrec eclesiàstic que formava part de l’assemblea de la catedral o capítol.

Aquarel·la del poble d'Espinelves a Osona, amb el campanar de l'església de Sant Vicenç.
Espinelves.

Espina o arç?

Arcuacions romàniques a l'església de Sant Vicenç dEspinelves, Osona
Sant Vicenç d’Espinelves.

El mot Espinelves, tothom dóna per fet que ve del llatí i significa arç blanc. Jo no en sé de llatí, però, després de diverses i infructuoses cerques, només puc dir que l’etimologia llatina d’aquesta espècie no té res a veure amb ‘spinu albu’. Així que aquí ho deixo.

Sant Vicenç d'Espinelves. Detall de la portalada de l'església de Sant Vicenç de Canet d'Adri, Vall de Llémena, Gironès.
Sant Vicenç de Canet d’Adri.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa amb tots els llocs.

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).