Rodolins florals

Observem unes rajoles a Centelles, amb ingenus dibuixos i poemes.

Potser pertany a Can Riu o potser a Can Victorí. Vés a saber. La cartografia tampoc ajuda a situar un petit camp als afores de Centelles (Osona). Per altra banda, cap d’aquests dos masos consta al llistat patrimonial de la població. Així doncs, tot seran especulacions.

Aquarel·la de la carretera de Banyeres, als afores de Centelles.
La carretera de Banyeres.

Cal imaginar que als anys 40 o 50 del segle XX, els amos del terreny tenien aquí un gran jardí. Segurament havien plantat rosers i tota mena de flors, fins i tot arbres fruiters. Passant pel camí que duia a Can Banyeres -aquesta sí que està catalogada-, podies veure aquest bededéu tot florit, amb els poms de roses que penjaven a l’alçada de la mà.

Dos plafons ceràmics de Manolo Safont, amb rodolins fent esment a respectar la natura.

Però de vandalisme sempre hi ha hagut i tot fa pensar que, després d’haver vist com li destrossaven el verger una vegada i una altra, el propietari va decidir barrar-lo.

I, per tal de prevenir els vianants i furtius, va decorar la tanca amb onze alliçonadors plafons ceràmics. Cadascun conté una ingènua il·lustració de traç més aviat matusser i un rodolí, de vegades en català -valencià?- i altres en castellà. Així, malgrat les errades ortogràfiques, tothom ho entendria.

Rajoles a Centelles

L’autor

Cada plafó de rajoles duu la signatura M. Safont i també Onda. Conegut popularment com a Manolo, Manuel Safont Castelló va ser un ceramista nascut a Onda el 1928. Fins als anys seixanta, la seva obra resulta difícil de datar, ja que mai indicava la data i a més va anar canviant de signatura diverses vegades. Les seves primeres obres dels anys cinquanta eren estampes decoratives de sants, ballarines, ocells i paisatges.

Rajoles a Centelles. Signatura del ceramista d'Onda (València) Manolo Safont.

Imagino que aquestes rajoles a Centelles són d’aquesta etapa. El traç inexpert i els colors cridaners fan poc honor a la seva producció posterior. Però segurament eren aquests encàrrecs els que inicialment li devien donar a menjar.

A partir d’aquesta data la seva obra comença a tenir rellevància i personalitat, realitzant nombroses exposicions. La seva obra evolucionà ràpidament de la figuració a l’abstracció, en què experimentava amb el color, el relleu i la textura dels materials.

El museu de ceràmica d’Onda rebatejat com a Museu del Taulell Manolo Safont, reuneix una àmplia col·lecció d’obres de l’artista.

Rajoles a Centelles. Dos plafons ceràmics de Manolo Safont, amb rodolins demanant respectar la natura.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carretera de Banyeres, 22. Centelles

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

    • Des que em vas dir on trobar-les, que portava apuntat l’indret per si trobava l’ocasió per anar-hi. Vaig trigar, però al final hi vaig anar. Gràcies!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).