Floral total

La Casa Galceran de Vilanova i la Geltrú.

Quan al segle XVII la població de Vilanova i la Geltrú ja no hi cabia dins l’estret cinturó de la muralla medieval, el Consell general de la població va determinar eixamplar els límits. Així doncs, a principis del segle XVIII ja apareix documentada la plaça de les Cols.

L’Ajuntament havia ordenat els venedors d’hortalisses de la plaça Nova el trasllat a aquest nou espai que ha canviat diverses vegades de nom. Les parades van tenir aquí el seu lloc fins al 1941 quan es va inaugurar el Mercat Públic.

Aquarel·la de la plaça de les Cols de Vilanova i la Geltrú.
La plaça de les Cols.

Tot i que a la plaça s’han realitzat diverses intervencions, el recinte conserva, més o menys, el seu aspecte inicial.

Destaca la Casa Galceran, fàcilment reconeixible pels esgrafiats, decoració que es va afegir als anys vint del segle passat. Però anem per parts.

Tot i que les diverses fonts consultades no coincideixen, el cas és que a mitjans del segle XVIII el metge i polític barceloní Carles Galceran, es va casar amb una vilanovina i va exercir a l’hospital de Sant Antoni Abat d’aquesta població.

Un segle més tard, un dels descendents que era farmacèutic, es va establir a l’edifici de la plaça de les Cols, on va obrir una farmàcia. L’edifici va heretar el cognom del propietari fins al dia d’avui.

Esgrafiats de la Casa Galceran de Vilanova i la Geltrú, realitzats per Josep Francesc Ràfols i Fontanals.

Nous temps, nova façana

El 1920 l’edifici se sotmet a una important reforma que el deixa tal com el podem veure actualment. El projecte de la reforma va anar a càrrec de Josep Francesc Ràfols i Fontanals.

Aquest arquitecte vilanoví et sonarà de ben poc, ja que va deixar una escassa obra. En canvi, és molt més conegut el seu vessant d’estudiós de l’art. Entre altres, va escriure la primera biografia de Gaudí, dues monografies sobre Ramon Casas i va ser el primer a fer una divulgació sobre el modernisme català.

La part més interessant de la Casa Galceran de Vilanova i la Geltrú la trobem en els esgrafiats que decoren completament la façana i que va dissenyar el mateix Ràfols.

Esgrafiats de la Casa Galceran de Vilanova i la Geltrú, realitzats per Josep Francesc Ràfols i Fontanals.

Tot i que segueixen -més o menys- l’esperit noucentista, els abarrocats i simètrics motius florals, semblen més aviat inspirats en dissenys del segle XVIII.

Fixa’t que els de la part inferior ocupen més espai i van disminuint a cada planta. Al darrer pis hi ha tres grans medallons amb flors, ocells i garlandes. Només un simula una típica natura morta amb fruita, una au i uns peixos. La resta són cistells o gerres amb flors i garlandes -moltes garlandes- també florides.

La barana superior és d’obra, però aquí els esgrafiats simulen una balustrada.

Esgrafiats realitzats per Josep Francesc Ràfols i Fontanals.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de les Cols, 4. Vilanova i la Geltrú

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).