Creu de terme de Bruguers, dins el terme de Gavà.

Viatge al passat

Visita a la Mare de Déu de Bruguers i el castell d’Eramprunyà.

Molt a prop de Barcelona hi ha un munt de llocs impressionants per veure, com Bruguers, un petit nucli agregat a Gavà, on podreu trepitjar terres d’antigues famílies feudals a les portes del massís del Garraf.

El camí és de només 500 metres, però el fort desnivell i les roques fan complicada l’ascensió.

Al costat de la carretera que va a Begues trobareu l’ermita de la Mare de Déu de Bruguers, tota construïda amb la pedra vermellosa de la zona, originàriament del segle XII i que ha sofert molts canvis.

A partir del segle XVI el culte es traslladà a un lloc menys solitari i la capella restà abandonada. Dos segles més tard es va refer i es construí la casa de l’ermità.

Església de la Mare de Déu de Bruguers.

Al davant es troba la creu de terme del segle XVI i un caminet amb un calvari (capelletes amb representacions de la passió).

Creu de la Mare de Déu de Bruguers.

Natura capritxosa

Allà mateix hi ha les indicacions per anar al castell. En només 100 metres us trobareu amb una impressionant roca foradada, un caprici inexplicable de la natura. Respireu perquè el més dur queda per venir.

El paisatge a través de la roca foradada.

400 metres més amunt s’arriba a una plana envoltada de pins des d’on podreu observar el castell d’Eramprunyà, del segle XI, espectador de revoltes nobiliàries. Un no deixa de preguntar-se si realment van pujar tanta pedra pel mateix camí que hem fet.

Restes del castell d'Eramprunyà.
El que queda del castell.

Si aneu amb visita guiada el podreu veure per dins; si no, doncs us haureu de conformar, com jo, veient l’exterior.

La tornada és pel mateix lloc.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop