Creu de terme de Bruguers, dins el terme de Gavà.

Viatge al passat

Visita a la Mare de Déu de Bruguers i el castell d’Eramprunyà.

Molt a prop de Barcelona hi ha un munt de llocs impressionants per veure, com Bruguers, un petit nucli agregat a Gavà, on podràs trepitjar terres d’antigues famílies feudals a les portes del massís del Garraf.

El camí és de només 500 metres, però el fort desnivell i les roques fan complicada l’ascensió.

Per començar, al costat de la carretera que va a Begues veuràs l’ermita de la Mare de Déu de Bruguers, tota construïda amb la pedra vermellosa de la zona, originàriament del segle XII i que ha sofert molts canvis.

A partir del segle XVI el culte es traslladà a un lloc menys solitari i la capella restà abandonada. Dos segles més tard es va refer i es construí la casa de l’ermità.

Església de la Mare de Déu de Bruguers.

A continuació, al davant es troba la creu de terme del segle XVI i un caminet amb un calvari (capelletes amb representacions de la passió).

Creu de la Mare de Déu de Bruguers.

Natura capritxosa

Finalment, allà mateix hi ha les indicacions per anar al castell. En només 100 metres et trobaràs amb una impressionant roca foradada, un caprici inexplicable de la natura. Respira perquè el més dur queda per venir.

El paisatge a través de la roca foradada.

400 metres més amunt s’arriba a una plana envoltada de pins des d’on podràs observar el castell d’Eramprunyà, del segle XI, espectador de revoltes nobiliàries. No deixo de preguntar-se si realment van pujar tanta pedra pel mateix camí que hem fet.

Restes del castell d'Eramprunyà.
El que queda del castell.

Per acabar, si vas amb visita guiada la podràs veure per dins; si no, doncs t’hauràs de conformar, com jo, veient l’exterior.

La tornada és pel mateix lloc.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop