1 llar, 4 autors

La casa Miquel Blanxart de Granollers, un edifici amb 4 protagonistes.

Quan a mitjans del segle XIX, Granollers (Vallès Oriental) va decidir sortir dels estrets límits medievals, s’obrí una carretera que aviat es convertí en una important via de comunicació cap a l’exterior. En realitat, responia a motius militars, però això és un altre tema. Per una banda anava a Barcelona; per l’altra es dirigia cap a Vic. És l’actual carrer de Joan Prim i segueix, més o menys, el traçat de l’antiga via romana.

El carrer canvia diverses vegades de nom, però tant és, la gent el coneix popularment com “la Carretera“. En un principi anava dedicat a Isabel II, però quan el 1842 el general Prim va visitar Granollers, es canvià oportunament la denominació. Com a símbol de modernitat, aquí s’establiren les principals famílies, els negocis importants i tota mena de serveis.

Casa Miquel Blanxart de Granollers. Detall escultòric d'una puput.
Una puput entre el raïm.

Un habitatge singular

És precisament en aquest carrer on trobem la indescriptible casa Miquel Blanxart de Granollers. De fet es tracta de la remodelació d’un habitatge més antic, realitzada el 1904. L’edifici, que necessitaria una bona rehabilitació dels esgrafiats, és considerada una obra mestra. M’ho semblarà a mi, però tot i que ningú ho esmenta, sota els actuals esgrafiats s’endevina la silueta de diversos personatges femenins en ambdues façanes.

Potser en Blanxart els va fer tapar perquè els trobava poc seriosos? O bé va ser durant alguna restauració posterior que es va decidir continuar les sanefes perquè eren més senzills de fer? Sigui com sigui, segurament la figura de la porta principal prendria més significat si veiéssim el conjunt tal com -imagino- havia estat projectat. D’altra banda, veient una antiga aquarel·la realitzada per Frederic Lloveras, fa l’efecte que els colors de la façana no eren com ara i la barana tenia més decoració.

Recreació dels esgrafiats de la façana realitzada per Jeroni Martorell.
Recreació dels esgrafiats de la façana.

1. El propietari

Nascut a Granollers el 1857, Miquel Blanxart i Estapé pertanyia a una prominent família burgesa. En un principi es dedicava a la producció de vins i aiguardents. Potser per aquest motiu a la façana apareixen grapats de raïm. El 1903 i durant dos anys va ser alcalde de Granollers, de tendència molt conservadora. Catòlic molt practicant, formava part de diverses associacions religioses. 

També va ser president de la Creu Roja, soci de la Cambra Agrícola del Vallès i benefactor de l’Hospital Asil de Granollers on a més va tenir diversos càrrecs. Tot un personatge de qui, no obstant això, resulta difícil trobar informació.

Potser per tocar-li el voraviu, la seva filla Llorença es casà amb el metge Ricard Pedrals, de tendències lliberals. Però la noia va morir i el metge es tornà a casar… amb la Maria, l’altra filla de Blanxart. D’això en diuen el ‘karma

Casa Miquel Blanxart de Granollers. Detall de la ceràmica sota els balcons.
Art sota els balcons.

2. L’arquitecte

Pràcticament tothom dona per fet que l’autor de la Casa Miquel Blanxart de Granollers va ser Jeroni Martorell i Tarrats. Nascut a Barcelona el 1876, Martorell es va formar amb importants arquitectes, com Josep Puig i Cadafalch.

Més tard esdevindria director del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de Catalunya, així com del Tresor Nacional. Com a arquitecte, va deixar una impressionant mostra en estil plenament noucentista, especialment a Granollers i Calella.

En cas que la casa Blanxart fos obra seva, hauria estat un dels primers projectes de Martorell i amb un estil que fregava l’agonitzant modernisme, que ja no tornaria a tocar. Pel que he llegit, no hi ha constància documental que Martorell hagi estat realment l’autor.

En canvi, una font consultada esmenta que la premsa del moment atribueix l’obra a Simó Cordomí. En aquell moment, Cordomí era l’arquitecte municipal de Granollers i autor del destacat edifici de l’Ajuntament, mentre Blanxart era l’alcalde.

És possible que Cordomí hagués signat el projecte elaborat per Martorell, fet habitual quan els arquitectes no tenien encara la titulació o bé per facilitar els tràmits. Després d’ell, Jeroni Martorell va passar a ser l’arquitecte municipal d’aquesta ciutat i més tard, de Calella.

Escultura d'una bacant realitzada per Josep Maria Barnadas.
La bacant de pedra.

3. L’escultor

Josep Maria Barnadas i Mestres va néixer a Barcelona el 1867 i és considerat una important figura de l’escultura catalana moderna. Incomprensiblement, la seva obra és poc coneguda. De profundes conviccions catòliques, es va especialitzar en imatgeria religiosa, impregnant de simbolisme cristià les seves creacions.

Trobem obra seva a importants edificis, com l’Ajuntament de Granollers, l’abadia de Montserrat o el Palau de Justícia de Barcelona. L’escultura de la casa Blanxart recorda molt a la que hi havia a la desapareguda façana del Cafè Torino de Barcelona, realitzada per Josep Massana tot just dos anys abans. Casualitat?

Casa Miquel Blanxart de Granollers. Detall de la barana dels balcons.
Forja artística.

4. El forjador

Tot i que tothom recita la mateixa frase on s’esmenta que l’autor de la forja dels balcons i finestres va ser Joan Bellavista de Can Guidons, poca més informació he pogut aconseguir.

Can Guidons era al mateix carrer que la Casa Blanxart, uns cinquanta números més amunt, on actualment hi ha un edifici escolar de recent construcció. D’aquest taller van sortir moltes altres peces, que es troben en destacables construccions, principalment de Granollers, com Torrabadella, Can Pinyol, Can Puntes i moltes altres. A part d’això, no he trobat res més sobre el forjador de la Casa Miquel Blanxart de Granollers.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Joan Prim, 11. Granollers

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).