Un altre tomb per Vilassar de Mar

Aquest passeig per Vilassar de Mar és un breu article de prova que vaig fer anys enrere, als inicis del blog. Són tan sols quatre pinzellades sobre aquesta població del Maresme que conserva un interessant centre històric. Posteriorment, he publicat diversos itineraris, molt més complets, que trobaràs referenciats al final.

Aquarel·la de la Torre d'en Nadal de Vilassar de Mar.
La Torre d’en Nadal.

Una mica d’història

Fa uns quants segles, quan les invasions dels pirates, la població es va defensar com va poguer. De les tres torres de defensa que hi havia al segle XIV només queda la “d’en Nadal”. A la mateixa plaça hi ha el Museu de l’escultor Monjo. La descocada senyora que pren la fresca és una de les seves obres.

Escultura d'Enric Monjo que representa una dona amb el braç aixecat a Vilassar de Mar.

També tenim el Museu de la Marina -actualment tancat-, ubicat en una antiga masia amb un curiós rellotge rodejat d’angelets que no se sap si s’estàn caient de son o bé estàn avorrits de veure passar el temps.

Passeig per Vilassar de Mar. El rellotge del Museu de la Marina envoltat d'angelets.

En aquest poble mariner, que es va segregar de “Vilassar” (de Dalt) molts van fer fortuna fent les Amèriques. Són els “indianos”, que van rivalitzar construint cases de variats estils.

Passeig per Vilassar de Mar. Xalets modernistes i noucentistes.

La majoria d’aquestes vivendes encara conserven els romàntics patis amb una font enrajolada i moltes plantes.

Passeig per Vilassar de Mar. Jardí d'un xalet modernista.

Un apunt polític: aquí estem la mar de ben governats, ja que tenim dos alcaldes, com es pot comprovar en aquesta rajola dels temps aquells en què el poble i alguns carrers van ser batejats amb un altre nom (al carrer del Roser, abans del Rosari).

Rajoles de la festa de l'arbre a Vilassar de Mar.

Finalment, per fer més a fons un passeig per Vilassar de Mar, et recomano començar amb la primera ruta per aquesta vila.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).