Aquarel·la de la Torre d'en Nadal de Vilassar de Mar.

Un altre tomb per Vilassar de Mar

Aquest passeig per Vilassar de Mar és un breu article de prova que vaig fer anys enrere, als inicis del blog. Són tan sols quatre pinzellades sobre aquesta població del Maresme que conserva un interessant centre històric. Posteriorment, he publicat diversos itineraris, molt més complets, que trobaràs referenciats al final.

Aquarel·la de la Torre d'en Nadal de Vilassar de Mar.
La Torre d’en Nadal.

Una mica d’història

Fa uns quants segles, quan les invasions dels pirates, la població es va defensar com va poguer. De les tres torres de defensa que hi havia al segle XIV només queda la “d’en Nadal”. A la mateixa plaça hi ha el Museu de l’escultor Monjo. La descocada senyora que pren la fresca és una de les seves obres.

Escultura d'Enric Monjo que representa una dona amb el braç aixecat a Vilassar de Mar.

També tenim el Museu de la Marina -actualment tancat-, ubicat en una antiga masia amb un curiós rellotge rodejat d’angelets que no se sap si s’estàn caient de son o bé estàn avorrits de veure passar el temps.

Passeig per Vilassar de Mar. El rellotge del Museu de la Marina envoltat d'angelets.

En aquest poble mariner, que es va segregar de “Vilassar” (de Dalt) molts van fer fortuna fent les Amèriques. Són els “indianos”, que van rivalitzar construint cases de variats estils.

Passeig per Vilassar de Mar. Xalets modernistes i noucentistes.

La majoria d’aquestes vivendes encara conserven els romàntics patis amb una font enrajolada i moltes plantes.

Passeig per Vilassar de Mar. Jardí d'un xalet modernista.

Un apunt polític: aquí estem la mar de ben governats, ja que tenim dos alcaldes, com es pot comprovar en aquesta rajola dels temps aquells en què el poble i alguns carrers van ser batejats amb un altre nom (al carrer del Roser, abans del Rosari).

Rajoles de la festa de l'arbre a Vilassar de Mar.

Finalment, per fer més a fons un passeig per Vilassar de Mar, et recomano començar amb la primera ruta per aquesta vila.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Què veure a prop