Aquarel·la d'una cabana de pedra seca a l'Alt Camp.

Les barraques de pedra seca

Potser en algun moment haureu fet la Ruta del Cister. Si no, de ben segur que coneixeu el monestir de Santes Creus. Doncs molt a prop vam descobrir La Ruta de la Capona.

Es troba a mig camí entre El Pla de Santa Maria i El Pont d’Armentera (Alt Camp) i es tracta d’un itinerari a peu de menys de 2 km de recorregut molt planer i fàcil de fer.

Aquest itinerari passa per algunes de les moltíssimes cabanes de pastor que hi ha per aquesta zona, construïdes amb pedra seca (sense res que les uneixi) extreta dels camps de conreu.

Ruta de la Capona (El Pla de Santa Maria)

Testimonis de la vida rural

En realitat la història d’aquestes construccions rudimentàries es perd amb el temps. Els pagesos van treure la pedra dels camps per poder conrear i les van aprofitar per fer els marges, basses, refugis pels pastors o cabanes per guardar les eines.

Les pedres obtingudes de la feina de despedregar els camps durant generacions, també es van aprofitar per guanyar terreny conreable amb la realització de bancals o feixes.

Les poques pluges i l’escassa vegetació han ajudat a la conservació d’aquest tipus de construccions, especialment a les ribes de la Mediterrània.

Aquarel·la d'una cabana de pedra seca a l'Alt Camp.

Al llarg dels segles han configurat els paisatges agrícoles, especialment on es conrea l’olivera, la vinya, l’ametller i els cereals.

Els murs, que sovint delimiten les propietats, així com les cabanes, han acabat convertint-se a més en ecosistemes per a diverses espècies animals i vegetals.

Fins i tot “cossiols”, construccions que mai havia vist, on recollir l’aigua de la pluja pel bestiar o per regar.

El Pla de Santa Maria

La Ruta de la Capona està perfectament senyalitzada amb fites i explicacions. Tota una descoberta didàctica i original que us recomano.

Ruta de la Capona (El Pla de Santa Maria)

INFORMACIÓ PRÁCTICA

Quan: qualsevol època de l’any. A l’estiu us torrareu una mica.

Distància total: 2 km. Itinerari circular

Saber més 

Què veure a prop