Potser en algun moment haureu fet la Ruta del Cister. Si no, de ben segur que coneixeu el monestir de Santes Creus. Doncs molt a prop vam descobrir La Ruta de la Capona.
Es troba a mig camí entre El Pla de Santa Maria i El Pont d’Armentera (Alt Camp) i es tracta d’un itinerari a peu de menys de 2 km de recorregut molt planer i fàcil de fer.
Aquest itinerari passa per algunes de les moltíssimes cabanes de pastor que hi ha per aquesta zona, construïdes amb pedra seca (sense res que les uneixi) extreta dels camps de conreu.
Testimonis de la vida rural
En realitat la història d’aquestes construccions rudimentàries es perd amb el temps. Els pagesos van treure la pedra dels camps per poder conrear i les van aprofitar per fer els marges, basses, refugis pels pastors o cabanes per guardar les eines.
Les pedres obtingudes de la feina de despedregar els camps durant generacions, també es van aprofitar per guanyar terreny conreable amb la realització de bancals o feixes.
Les poques pluges i l’escassa vegetació han ajudat a la conservació d’aquest tipus de construccions, especialment a les ribes de la Mediterrània.
Al llarg dels segles han configurat els paisatges agrícoles, especialment on es conrea l’olivera, la vinya, l’ametller i els cereals.
Els murs, que sovint delimiten les propietats, així com les cabanes, han acabat convertint-se a més en ecosistemes per a diverses espècies animals i vegetals.
Fins i tot “cossiols”, construccions que mai havia vist, on recollir l’aigua de la pluja pel bestiar o per regar.
La Ruta de la Capona està perfectament senyalitzada amb fites i explicacions. Tota una descoberta didàctica i original que us recomano.
INFORMACIÓ PRÁCTICA
Quan: qualsevol època de l’any. A l’estiu us torrareu una mica.
Distància total: 2 km. Itinerari circular
Saber més
- Fullet informatiu
- Paisatges de la pedra seca: catpaisatge.net
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: