La creu de terme de Montblanc

Si vas a Montblanc (Conca de Barberà), veuràs a la plaça de l’Església una extraordinària creu de terme. Damunt una columna –fust, pels entesos- tallada en espiral, es recolza un elaborat motiu escultòric, reproducció del que havia antigament.

Sant Cristòfol, sant Miquel i sant Jordi matant el drac, són algunes de les diverses figures que hi pots veure. Tanmateix, dites populars sense cap fonament, asseguren que la columna pertanyia a l’antic castell i que era aquí on es lligaven els reus.

L’artista

L’original del segle XV, atribuïda a Pere Joan es va malmetre al segle XVII durant la Guerra dels Segadors. No obstant això, el mal temps i unes pèssimes modificacions van acabar de degradar la creu, que es substituí per una de ferro. Així mateix, es pensa que Pere Joan també és autor de la creu de Tàrrega, una altra admirable mostra i que presenta notables similituds amb la de Montblanc.

El prolífic escultor Pere Joan, nascut a finals del segle XIV, és considerat com un dels millors artistes gòtics a Catalunya. Va treballar al Palau de la Generalitat i a la Seu de Barcelona i a Santa Maria de Montblanc. També a ell es deu un retaule per a la catedral de Tarragona.

La creu de terme de Montblanc

L’altre artista

Finalment, el 2013 es va encarregar a l’escultor Joaquim Camps l’execució de la magnífica còpia que veiem, tenint en compte el que quedava de l’original. Joaquim Camps i Giralt va néixer a Barcelona el 1951 i és autor d’un bon grapat d’escultures, sempre de tipus figuratiu, com la dedicada a Antoni Gaudí al passeig Manuel Girona de Barcelona.

Així mateix, el seu bon fer, l’ha dut a encarregar-se de la restauració del patrimoni, com els merlets del Col·legi de les Teresianes de Barcelona o de la creu de terme de Montblanc.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Plaça de Santa Maria. Montblanc

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).