Creu de terme de Montblanc, Conca de Barberà.

La creu de terme de Montblanc

Si vas a Montblanc (Conca de Barberà), veuràs a la plaça de l’Església una extraordinària creu de terme. Damunt una columna –fust, pels entesos- tallada en espiral, es recolza un elaborat motiu escultòric, reproducció del que havia antigament.

Sant Cristòfol, sant Miquel i sant Jordi matant el drac, són algunes de les diverses figures que hi pots veure. Tanmateix, dites populars sense cap fonament, asseguren que la columna pertanyia a l’antic castell i que era aquí on es lligaven els reus.

L’artista

L’original del segle XV, atribuïda a Pere Joan es va malmetre al segle XVII durant la Guerra dels Segadors. No obstant això, el mal temps i unes pèssimes modificacions van acabar de degradar la creu, que es substituí per una de ferro. Així mateix, es pensa que Pere Joan també és autor de la creu de Tàrrega, una altra admirable mostra i que presenta notables similituds amb la de Montblanc.

El prolífic escultor Pere Joan, nascut a finals del segle XIV, és considerat com un dels millors artistes gòtics a Catalunya. Va treballar al Palau de la Generalitat i a la Seu de Barcelona i a Santa Maria de Montblanc. També a ell es deu un retaule per a la catedral de Tarragona.

La creu de terme de Montblanc

L’altre artista

Finalment, el 2013 es va encarregar a l’escultor Joaquim Camps l’execució de la magnífica còpia que veiem, tenint en compte el que quedava de l’original. Joaquim Camps i Giralt va néixer a Barcelona el 1951 i és autor d’un bon grapat d’escultures, sempre de tipus figuratiu, com la dedicada a Antoni Gaudí al passeig Manuel Girona de Barcelona.

Així mateix, el seu bon fer, l’ha dut a encarregar-se de la restauració del patrimoni, com els merlets del Col·legi de les Teresianes de Barcelona o de la creu de terme de Montblanc.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Plaça de Santa Maria. Montblanc

Saber més

Què veure a prop