Un volcà a Ribes de Freser?

El granòfir de Ribes de Freser.

Sempre hi ha coses per descobrir més a prop del què ens imaginem. Tants cops que he estat a Ribes de Freser (Ripollès) i vés per on que mai havia aixecat la vista per descobrir un immens roc que sembla a punt de caure damunt l’església.

El granòfir de Ribes de Freser

Tecnicismes geològics

Però aquesta vegada he vist un plafó amb una explicació amb paraules tan tècniques que mai les havia escoltat.

Resulta que aquest pedrot és un “granòfir“. Un què? Això, un granòfir. L’inici de l’explicació tampoc és fàcil: “roca subvolcànica de l’Ordovicià superior… de formació leucogranítica…”.

Amb paraules més planeres, el granòfir de Ribes de Freser és una roca de lava que hi havia dins la xemeneia d’un volcà, allà pels temps de la mariacastanya. Quan el volcà es va apagar la roca quedà oculta. Després, amb els plegaments que van donar origen als Pirineus, va reaparèixer a la superfície i això és el que ara es veu.

Una de les puntes del granòfir té una elevació de 998 metres i és coneguda popularment com la Roca de la Creu, per la creu de ferro que la corona. Per tal de potenciar el turisme, fa uns anys es va crear una via ferrada que recorre les diverses crestes d’aquesta formació.

Sembla que aquest granòfir és una raresa, ja que només s’ha trobat aquesta mostra a tot Catalunya. D’aquest tipus de formacions hi ha arreu del món. Tot i que sovint es deuen a l’activitat volcànica, també es poden haver format per l’impacte d’un meteorit que ha provocat el derretiment de les roques.

Aquarel·la amb una panoràmica del granòfir de ribes de Freser.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).