Aquarel·la amb una panoràmica del granòfir de ribes de Freser.

Un volcà a Ribes de Freser?

El granòfir de Ribes de Freser.

Sempre hi ha coses per descobrir més a prop del què ens imaginem. Tants cops que he estat a Ribes de Freser (Ripollès) i vés per on que mai havia aixecat la vista per descobrir un immens roc que sembla a punt de caure damunt l’església.

El granòfir de Ribes de Freser

Tecnicismes geològics

Però aquesta vegada he vist un plafó amb una explicació amb paraules tan tècniques que mai les havia escoltat.

Resulta que aquest pedrot és un “granòfir“. Un què? Això, un granòfir. L’inici de l’explicació tampoc és fàcil: “roca subvolcànica de l’Ordovicià superior… de formació leucogranítica…”.

Amb paraules més planeres, el granòfir de Ribes de Freser és una roca de lava que hi havia dins la xemeneia d’un volcà, allà pels temps de la mariacastanya. Quan el volcà es va apagar la roca quedà oculta. Després, amb els plegaments que van donar origen als Pirineus, va reaparèixer a la superfície i això és el que ara es veu.

Una de les puntes del granòfir té una elevació de 998 metres i és coneguda popularment com la Roca de la Creu, per la creu de ferro que la corona. Per tal de potenciar el turisme, fa uns anys es va crear una via ferrada que recorre les diverses crestes d’aquesta formació.

Sembla que aquest granòfir és una raresa, ja que només s’ha trobat aquesta mostra a tot Catalunya. D’aquest tipus de formacions hi ha arreu del món. Tot i que sovint es deuen a l’activitat volcànica, també es poden haver format per l’impacte d’un meteorit que ha provocat el derretiment de les roques.

Aquarel·la amb una panoràmica del granòfir de ribes de Freser.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop