El toro fidel

El Casal Taurinyà de Ripoll.

Temps era temps, quan allà pel segle IX, entre unions, llegats i conquestes, l’antic comtat de Conflent s’estenia fins a Barcelona, incloent-hi l’actual Rosselló, Empúries, part de la Garrotxa i el Gironès. Déu n’hi do!

No és estrany, doncs, trobar per aquí cognoms originats al Conflent. I més si tenim en compte que la repoblació de l’anomenada Catalunya Vella, va tenir lloc amb colons vinguts de les superpoblades terres del nord.

Un d’aquests peculiars cognoms és Taurinyà, que precisament correspon a una població del Conflent. Perquè us situeu, a només dos quilòmetres de Taurinyà trobem Sant Miquel de Cuixà, emblemàtic monestir de qui la població va dependre durant l’Edat Mitjana. A quatre quilòmetres, tenim Prada, capital del Conflent.

L’escut de Taurinyà està format pel cap d’un toro sobre les quatre barres. El mot toro ve del llatí. En realitat la paraula és més antiga i ve del grec. Segons el gran Coromines, el nom prové d’un nom de persona -antropònim que diuen els entesos-, probablement d’algun romà a qui li agradaria el lloc i es quedaria a viure. Per tant, no vol dir necessàriament que en aquest indret hi hagués toros.

Cap al segle XVI era aquesta una zona poc tranquil·la, on hi havia freqüents baralles amb les armades franceses i les guerres de religió entre catòlics i protestants. A causa d’aquesta inestabilitat, la gent acostumava a tocar el dos cap a les muntanyes. Molts van decidir passar a l’altre costat, a treballar com a pastors o bracers en una Catalunya despoblada.

Dovella del Casal Taurinyà de Ripoll.

De bon rotllo amb l’abat

El Casal Taurinyà de Ripoll el trobem fent cantonada amb el carreró que duu al Pont del Raval. A la dovella d’una porta tapiada, apareix l’escut familiar. En un altre lloc hi ha la data 1698, que ens dóna una idea de l’antiguitat, tot i que l’edifici ha patit reformes posteriors.

Els Taurinyà de Ripoll van ocupar diversos càrrecs públics, dependents de l’abat del monestir de Santa Maria. Durant alguns enfrontaments de la vila contra la jurisdicció de l’abat, la família es va posar de part del monestir i va patir les conseqüències.

Se sap que al segle XVI, els Taurinyà són un llinatge modest de menestrals. Un menestral era qui feia feines manuals o mecàniques, una classe social diferenciada dels artistes i considerada com una petita burgesia.

En aquest cas, diversos membres de la família eren traginers, sastres o sabaters. Tot i no ser dels més rics de Ripoll, en aquella època van fer una bona donació per a sufragar les despeses de l’hospital i del col·legi.

Segurament les coses anaven millorant i al segle XVII ja trobem un Taurinyà que era cirurgià i un altre que era jutge i que es va casar amb la filla d’un apotecari. Aquest darrer sembla que és qui es va establir a la plaça Nova, on trobem la dovella amb l’escut familiar.

Detall de la dovella del Casal Taurinyà de Ripoll.

El confiscador

Un tal Josep Taurinyà va ser procurador d’un ‘segrestador reial’, és a dir qui, entre altres funcions, confiscava -apropiava- els béns d’algú que no podia pagar. Més o menys el que actualment fa hisenda o els bancs.

El fet curiós és que cap Taurinyà es presentà a les reunions per presentar plet contra l’abat, ja que no estaven interessants en enfrontar-se contra el monestir.

A la part inferior de la dovella pengen un parell de borles. Dins l’heràldica eclesiàstica, el nombre de borles indica la categoria. Per exemple, un cardenal ostentava trenta borles i un canonge sis.

Dues borles podrien correspondre a un prior, fet que ens indicaria que, o bé a la casa hi vivia un o bé era la manera de demostrar la fidelitat de la família cap al monestir. Però no em preneu seriosament, que només són cabòries meves.

Detall de la dovella del Casal Taurinyà de Ripoll.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer del Pont del Raval, 2. Ripoll

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).