Roda el món i torna al Born

El mercat del Born de Barcelona.

La història de cadascú no té sentit sense tenir en compte la dels qui ens han precedit. Ens agradi o no.

Amb la revolució industrial, es va estendre arreu l’ús del ferro, ja que permetia obtenir grans espais de manera ràpida i econòmica. Contruït el 1876, el mercat del Born de Barcelona va ser el primer gran edifici d’aquestes característiques a la ciutat.

Pocs anys abans s’havia planificat el parc de la Ciutadella als terrenys que fins poc abans, ocupava la descomunal fortificació que al segle XVIII va arrasar bona part del barri de la Ribera. El projecte d’urbanització de la zona, que incloïa un mercat, el guanyà Josep Fontserè i Mestre qui, a més del parc de la Ciutadella, amb la cascada i l’umbracle, és autor del dipòsit de les Aigües, diversos palaus, panteons i del parc Samà de Cambrils entre moltes altres obres.

Mercat del Born de Barcelona. Detall de la cúpula.
Una estructura del segle XIX.

El barri perdut

En un principi al mercat s’hi venia peix fins a esdevenir mercat central de fruietes i verdures a l’engròs. Així va ser fins el 1971, quan aquesta activitat fou traslladada a Mercabarna. La prevista demolició de l’estructura s’aturà per la reivindicació veïnal, de manera que es salvà i restaurà, tot i que no se li donà cap ús rellevant. Trenta anys més tard, en fer-se obres per instalar-hi la Biblioteca Provincial de Barcelona, aparegueren les restes del sector desaparegut del barri de la Ribera, abastant des del segle XIV fins al XVIII.

Mercat del Born de Barcelona. Detall de l'estructura.
Arquitectura de ferro.

L’actualitat

El jaciment que es pot visitar sota l’estructura del mercat correspon a una petita part dels trenta-vuit carrers i més de mil habitatges que van desaparèixer durant la demolició del barri el 1716. El conjunt realment impressiona. Pensa en el barri on vius i imagina que un mal dia l’enderroquen per fer-hi una obra faraònica.

Hi havia botigues, cases, carrers, un bonic passeig, gent pobra i gent rica… I què en va ser de les aproximadament 1.200 persones que allà hi vivien? Ves a saber. Però no van tenir temps ni d’endur-se els estris personals, ja que han aparegut aixovars sencers, estris de tota mena, monedes…

I ara ho pots contemplar des del balcó. Però cal mirar-ho amb deteniment, perquè potser podrien haver estat els teus besavis. Et recomano la visita, independentment d’interpretacions polítiques més o menys tendencioses. Al cap i a la fi, les muralles romanes de Barcelona foren construïdes damunt d’altres edificacions i utilitzant les restes com a material de construcció. És a dir, que el món roda molt, però la història sempre es repeteix.

Jaciment arqueològic al barri de la Ribera.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).