Jaciment al mercat del Born, Barcelona.

Roda el món i torna al Born

El mercat del Born de Barcelona.

La història de cadascú no té sentit sense tenir en compte la dels qui ens han precedit. Ens agradi o no.

Amb la revolució industrial, es va estendre arreu l’ús del ferro, ja que permetia obtenir grans espais de manera ràpida i econòmica. Contruit el 1876, el mercat del Born de Barcelona va ser el primer gran edifici d’aquestes característiques a la ciutat.

Pocs anys abans s’havia projectat el Parc de la Ciutadella als terrenys que ocupava l’antiga i descomunal fortificació que al segle XVIII va arrassar bona part del barri de la Ribera. Precisament el jaciment que es pot visitar sota l’estructura del mercat correspòn a una petita part dels trenta-vuit carrers i més de mil habitatges que van desaparèixer durant la demolició del barri.

L’actualitat

Des de que van remodelar l’antic mercat del Born de Barcelona tenia ganes de fer-hi una llambregada per veure si realment era tant el què havien trobat durant la restauració. Doncs bé, realment impresiona. Penses en el barri on vius i t’imagines que un mal dia l’enderroquen per fer-hi una ciutadella (que després van enderrocar per fer el parc de la Ciutadella).

Hi havia botigues, cases, carrers, un bonic passeig, gent pobre i gent rica,… I què en va ser de les aproximadament 1.200 persones que allà hi vivien? Vés a saber. Però no van tenir temps ni d’endur-se els estris personals ja que han aparegut aixovars sencers, estris de tota mena, monedes,…

I ara ho podem contemplar des d’el balcó. Però l’hem de mirar amb deteniment, perquè potser podrien haver estat els nostres besavis. Us recomano la visita, independentment d’interpretacions polítiques més o menys tendencionistes. Total, les muralles romanes de Barcelona van ser construides damunt d’altres edificacions i utilitzant les restes com a material de construcció. És a dir, que el món roda molt, però la història sempre es repeteix.

Mercat del Born de Barcelona

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més:

Què veure a prop: