Renaixença noucentista

Avui anem a veure les antigues escoles projectades per Raimon Duran a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), en temps de la Segona República.

Escoles projectades per Raimon Duran a Sant Joan de les Abadesses, Ripollès. Porta principal.

L’arquitecte

Raimon Duran comença els seus estudis d’arquitectura el 1911, quan ja s’ensumava una certa reacció contra el modernisme. El noucentisme i el racionalisme s’estaven preparant per despullar l’arquitectura de tanta decoració supèrflua, fent-la alhora, més funcional.

Duran investigava contínuament i per aquest motiu, els seus projectes van canviar d’estil. Va passar de les concepcions clàssiques, inspirades en models renaixentistes italians als blocs racionals de línies rectes.

L’edifici de les escoles projectades per Raimon Duran a Sant Joan de les Abadesses respon a aquest model clàssic. Sembla que ens trobem davant una vil·la renaixentista a la Toscana. El porxo, les arcades i la decoració feta amb terracota recorden molt -massa- el palau de les Arts Gràfiques -ara Museu d’Arqueologia de Catalunya– que va projectar un any abans per a l’Exposició Universal de Barcelona.

Pòrtic de les antigues escoles de la Generalitat, projectades el 1931 per Raimon Duran.

La situació

Amb l’arribada de Segona República -1931-, el govern de la Generalitat de Catalunya va propiciar la millora i renovació de l’ensenyament i també de les condicions materials.

Dins d’aquest objectiu, s’encarregà a joves arquitectes el disseny d’escoles d’ensenyament primari. La majoria dels edificis conservats responen a l’estil racionalista, que defensava la funcionalitat, l’absència de decoració i l’ús de materials industrials, com l’acer, el formigó i el vidre, fet que abaratí els costos.

Per això sobta trobar aquest, tan allunyat de l’estil ‘oficial’ del moment.

Escoles projectades per Raimon Duran a Sant Joan de les Abadesses, Ripollès. Capitell d'una columna.

La comunitat

La congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat es va crear a Vic a principis del segle XIX de la mà de Joaquima Vedruna, una monja. El nom prové del Mont Carmel (Palestina) on al segle XII, es reunien uns eremites que acabaren fundant l’orde masculina.

El 1843 les primeres monges van aterrar a Sant Joan de les Abadesses i obriren una escola per a nenes que, anys més tard es fusionaria amb l’escola parroquial sota el nom d’Abadessa Emma, fundadora del monestir benedictí que hi ha al davant.

Tenint en compte l’esperit laic del govern, no em queda clar en quin moment l’escola va passar a mans religioses, tot i que ho puc imaginar. Sembla raonable pensar que, quan les monges van prendre possessió de l’edifici, el van fer ‘identificar’ amb els esgrafiats amb les estrelles bicolors.

En realitat, el distintiu carmelita consta d’una estrella de plata sobre fons fosc (el camí que han de seguir) i dues d’or sobre fons clar (el final de la peregrinació), però pot ser que se simplifiqués el disseny. Suposo que també van fer tapar el rètol original, que el temps ha fet aflorar a la superfície.

Moltes suposicions, ho sé. Però no he trobat més explicacions.

Detall d'un timpà esgrafiat amb l'escut carmelita.

El mecenes

El barceloní Jaume Espona, a més d’industrial tèxtil, va ser moltes coses. La seva passió per l’art i la cultura el va portar a reunir una extraordinària col·lecció d’art i llibres incunables.

Amb el temps va obrir una segona fàbrica i una colònia tèxtil a Sant Joan de les Abadesses i contribuí a la millora de la població. Va fer arranjar parcs, condicionà les escoles i va fer reconstruir el monestir, sempre de la mà de Raimon Duran, el seu arquitecte de confiança.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de les Mudes 20. Sant Joan de les Abadesses

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).