El Museu Industrial del Ter, Manlleu

“Mama, com es fa un fil?”

El Museu Industrial del Ter a Manlleu.

Hi ha coses tan quotidianes que sovint les ignorem. La roba que vestim és feta de fils de diferents menes. Però us heu preguntat mai com es fan aquests fils? Doncs igual que fa dos-cents anys, només que amb menys persones treballant.

Amb la industrialització del segle XIX, la indústria tèxtil va conèixer a Catalunya una època daurada. Lluny quedaven els artesans medievals, coneguts com a paraires que transformàven la llana en fil i finalment en teixit.

El 1841, la fàbrica de filatures Can Sanglas es va establir en un indret estratègic de Manlleu, al final del canal industrial de prop de dos quilòmetres, que precisament s’estava construint en aquells anys

Aquest canal, amb els seus complexos sistemes hidràulics per aprofitar la força de l’aigua, van fer d’aquesta població un important nucli industrial.

Aprofitant l’energia hidràulica, una turbina generava l’electricitat per fer moure els motors de la fàbrica. El 2011 s’aconseguí posar en funcionament algunes màquines, de manera que es pot veure com era el procés de filatura d’aquella època.

El Museu Industrial del Ter, Manlleu

La visita al Museu Industrial del Ter a Manlleu (Osona) és com una aventura on descobrir tot el procés de recol·lecció de la matèria primera (animal o vegetal) i la posterior transformació fins a convertir-se en un fil.

A més, el Museu Industrial del Ter està concebut precisament per a no avorrir a ningú i es complementa amb activitats dins i fóra del recinte que ajuden a entendre com funciona l’energia hidràulica, com es treballava i com es vivia en els inicis de l’era industrial.

Després podeu fer una agradable passejada pel canal o pels itineraris exteriors que el mateix museu us proposa.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: passeig del Ter, 2. Manlleu

Saber més

Què veure a prop: