“Mama, com es fa un fil?”

El Museu Industrial del Ter a Manlleu.

Hi ha coses tan quotidianes que sovint les ignorem. La roba que vestim és feta de fils de diferents menes. Però t’has preguntat mai com es fan aquests fils? Doncs igual que fa dos-cents anys, només que amb menys persones treballant.

Amb la industrialització del segle XIX, la indústria tèxtil va conèixer a Catalunya una època daurada. Lluny quedaven els artesans medievals, coneguts com a paraires que transformàven la llana en fil i finalment en teixit.

El 1841, la fàbrica de filatures Can Sanglas es va establir en un indret estratègic de Manlleu, al final del canal industrial de prop de dos quilòmetres, que precisament s’estava construint en aquells anys.

Aquest canal, amb els seus complexos sistemes hidràulics per aprofitar la força de l’aigua, va fer d’aquesta població osonenca un important nucli industrial.

Aprofitant l’energia hidràulica, una turbina generava l’electricitat per fer moure els motors de la fàbrica. El 2011 s’aconseguí posar en funcionament algunes màquines, de manera que es pot veure com era el procés de filatura d’aquella època.

Aquarel·la amb una panoràmica del Museu del Ter a Manlleu.
El Museu del Ter.

Aprendre del passat

La visita al Museu Industrial del Ter a Manlleu (Osona) és com una aventura on pots descobrir tot el procés de recol·lecció de la matèria primera (animal o vegetal) i la posterior transformació fins a convertir-se en un fil.

A més, el Museu Industrial del Ter està concebut precisament per a no avorrir a ningú i es complementa amb activitats dins i fóra del recinte que ajuden a entendre com funciona l’energia hidràulica, com es treballava i com es vivia en els inicis de l’era industrial.

Després pots fer una agradable passejada pel canal o pels itineraris exteriors que el mateix museu et proposa.

El Museu Industrial del Ter, Manlleu

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: passeig del Ter, 2. Manlleu

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).