Als ibers també els agradava la platja

A Calafell (Baix Penedès) hi ha el Castell de la Santa Creu, que té més història que la sardana. Els primers habitants prehistòrics eren caçadors pescadors -de riu, no de mar-. Quatre segles abans de la nostra era, els ibers, que eren molt espavilats, van pensar que aquest era un bon lloc per viure. Així doncs, ‘establiren en un turó i edificaren una petita ciutadella que va caure conquerida pels romans.

Calafell. Castell de la Santa Creu

De castell a palau

Al segle XI, en aquest indret s’aixecaria un imponent castell fronterer, per defensar el territori entre els cristians i els musulmans, del qual ens ha arribat una part. El recinte va passar de mà en mà, primerament convertint-se en residència senyorial. A partir del segle XV va començar un període de decadència i finalment s’enderrocaren les muralles.

De mica en mica, un nou nucli de població es va assentar a la vora de la platja, per dedicar-se a la pesca. Avui dia els pescadors han estat substituïts pels turistes. Així doncs, del castell de la Santa Creu actualment només es conserva l’església romànica dels primers temps, la presó, la cisterna, alguns trams de la muralla i el comunidor.

Un comunidor és una torre amb quatre obertures als punts cardinals. Des d’aquí el capellà foragitava el mal temps a base d’elaborats rituals, per tal de preservar la collita. El mot comunir significa conjurar o exorcitzar.

Aquarel·la amb una panoràmica del castell de la Santa Creu de Calafell al Baix Penedès.

La gran troballa

Quatre segles després de Crist, l’emperadriu Helena de Constantinoble, manà excavar el Mont Calvari i suposadament va trobar la creu.

Aquesta notícia va ser la guspira que necessitava el cristianisme per obtenir credibilitat i reforçar el seu poder. Des de Jerusalem s’escamparen fragments per tot el món cristià, així com el culte a la Santa Creu.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de les Penyes, 11. Calafell

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).