Aquarel·la de Gaserans, amb l'església de Sant Llorenç, dins el terme de Sant Feliu de Buixalleu.

Gaserans

Gaserans és una parròquia que pertany a Sant Feliu de Buixalleu (La Selva). L’església de Sant Llorenç de Gaserans és al mig d’un lloc tranquil i idíl·lic, rodejat de camps i natura. I mosques, moltíssimes mosques.

Queda algun vestigi del segle XI, data en que ben a prop d’aquí va ser assassinat el comte Ramon Berenguer II, anomenat Cap d’Estopes pel color del seu cabell.

Com sol passar, s’han fet tantes remodelacions al llarg dels segles, que costa dir quin estil té. Per dins, tot i no tenir res d’especial, es veu molt acurada. A l’exterior destaca la façana d’estil barroc, tot i que va ser realitzada al segle XIX.

Aquarel·la de Gaserans, amb l'església de Sant Llorenç, dins el terme de Sant Feliu de Buixalleu.

L’escalfor del sant

Al costat de la porta s’ha col·locat una rajola amb uns goigs dedicats al sant: “On sant Llorenç ha passat, beneeix el que ha sembrat”. No acabo d’entendre la relació d’aquest sant amb el conreu, ja que és patró de molts gremis -fins i tot les prostitutes-, però no de la pagesia.

Llorenç va néixer al segle III a Osca, que llavors pertanyia a la província romana Tarraconensis. Va anar a Roma on exercí com a diaca del Papa i administrador dels béns de l’Església.

Però durant la persecució dels cristians, el van rostir al foc en una graella i ara és venerat per tots els qui treballen amb foc, com forners, terrissers o vidriers. Com si no en tingués prou de calor, es venera en ple mes d’agost.

Si us agrada caminar, hi ha una ruta a peu senyalitzada que comença davant l’església.

Sant Llorenç de Gaserans

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop