Ermita de Sant Llop de Riells i Viabrea.

L’ermita que va canviar de sant

L’ermita de Sant Llop, dins el terme de Riells i Viabrea (La Selva), es troba en un indret molt a prop de Breda que paga la pena anar-hi per passar el dia: hi ha un descampat, una font, gronxadors pels més menuts i la possibilitat de fer alguna caminada.

Picabaralles entre sants

Curiosa la història d’aquest petit temple documentat ja al segle X i que en aquells temps es coneixia com a Sant Esteve de Sabruguera. Esteve, qui segons les Escriptures va morir apedregat, és considerat el primer màrtir de l’església.

L’antic topònim Sabruguera sembla que prové de ‘bruguera’ que vol dir matollar o bosc de brucs. El bruc és un arbust molt resistent a la sequera iq e s’ha utilitzat comunament per a fer escombres i tanques.

Al segle XVI ves a saber què va passar perquè al costat de l’altar de sant Esteve, en van posar un altre dedicat a Sant Llop, el bisbe francès que es va atrevir a plantar cara al mateix Àtila. En poc temps, Llop va destronar al primer inquilino de l’ermita.

Sant Llop s’el venera com a protector dels camps i el bestiar. Naturalment, també per espantar els llops.

Riells i Viabrea. Ermita de Sant Llop

Barreja d’estils

L’edifici es va començar amb estil romànic, però amb el temps s’hi van fer altres afegits, algun dels quals sembla tant actual que clama al cel que el treguin. A l’interior hi havia un retaule, destrossat durant la guerra civil (les guerres no hi enténen d’art).

Costa de creure, però l’ermita de Sant Llop va estar habitada per ermitans, gairebé sense interrupcions, fins ben entrat el segle XX.

Riells i Viabrea. Ermita de Sant Llop

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop