Rellotge de sol al monestir de Santes Creus.

Sense sol no xuto

El rellotge de sol de Santes Creus.

Els rellotges de sol van ser especialment utilitzats en convents i monestirs, per tal de regular la vida religiosa. Amb l’ajut de les campanes, assenyalaven els moments de culte, treball i recolliment privat. Així mateix, van ser una bona ajuda per orientar les tasques de la pagesia.

Aquests instruments solars acostumen a tenir frases moralitzants. El que reprodueixo aquí es pot veure veure al pati de Santa Llúcia del monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia).

La sentència que mostra probablement l’hauràs vist en altres rellotges: “Jo sense sol i tu sense fe, no valem res“. Molt adient pel lloc on es troba.

Rellotge de sol al monestir de Santes Creus.

L’artista

Per la (poca) informació que he trobat sembla que és del 1745. Però també he vist que l’autor va ser Ferdinandus Serra o el que és el mateix, Ferran Serra i Sala.

Nascut el 1905, Ferran Sala va ser escultor, esgrafiador i restaurador de monuments que tenia el seu taller al carrer de la Llibreteria de Barcelona.

Probablement el rellotge original ja existia i dos segles més tard, Serra el va redecorar en estil noucentista.

Es tracta d’un esgrafiat amb dos angelets aguantant el rellotge amb un sol que s’els mira amb cara de bon jan. Per sota podem veure un grapat de fruites, algunes molt típiques de l’Alt Camp, com el raïm.

A dalt es veu el cap d’un senyor, que no sabria dir si es tracta d’un cavaller o un religiós, envoltat de dos cornucòpies (corns de l’abundància) plenes de fruita.

Sembla que qui va restaurar la darrera vegada el rellotge de sol de Santes Creus, no es va atrevir amb tanta filigrana i només va fer els trossos grans, que podem veure d’un color més clar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: primer pati (de Santa Llúcia) del monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia)

Saber més

Què veure a prop