Aquarel·la amb una vista de la plaça de Santa Llúcia.

Sense sol no xuto

El rellotge de sol de Santes Creus.

Els rellotges de sol van ser especialment utilitzats en convents i monestirs, per tal de regular la vida religiosa. Amb l’ajut de les campanes, assenyalaven els moments de culte, treball i recolliment privat. Així mateix, van ser una bona ajuda per orientar les tasques de la pagesia.

Aquests instruments solars acostumen a tenir frases moralitzants. El que reprodueixo aquí es pot veure al pati de Santa Llúcia del monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia). El nom de la plaça es deu a la petita capella de Santa Llúcia, del segle XVIII, que hi ha en aquest recinte, antigament fora del mur del monestir.

Per començar, la sentència que mostra probablement l’hauràs vist en altres rellotges: “Jo sense sol i tu sense fe, no valem res“. Molt adient pel lloc on està.

En realitat, la façana on es troba aquest rellotge està recoberta d’esgrafiats amb angelets i garlandes de flors. Un d’ells, damunt del portal, diu que “Si vols saber l’hora que és, mira el rellotge, que per això és“.

Rellotge de sol al monestir de Santes Creus.

L’artista

Per la (poca) informació que he trobat sembla que és del 1745. Però també he vist que l’autor va ser Ferdinandus Serra o el que és el mateix, Ferran Serra i Sala. Nascut el 1905, Serra va ser escultor, esgrafiador i restaurador de monuments que tenia el seu taller al carrer de la Llibreteria de Barcelona.

Probablement, el rellotge original ja existia i dos segles més tard Serra el va redecorar en estil noucentista. Es tracta d’un esgrafiat amb dos angelets aguantant el rellotge amb un sol que se’ls mira amb cara de bon jan. Per sota pots veure un grapat de fruites, algunes molt típiques de l’Alt Camp, com el raïm.

A dalt hi ha el cap d’un senyor, que no sabria dir si es tracta d’un cavaller o un religiós, envoltat de dos cornucòpies (corns de l’abundància) plenes de fruita.

Tanmateix, sembla que qui va restaurar la darrera vegada el rellotge de sol de Santes Creus, no es va atrevir amb tanta filigrana i només va fer els trossos grans, que pots veure d’un color més clar.

Aquarel·la amb una vista de la plaça de Santa Llúcia.
Pati de Santa Llúcia.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: pati de Santa Llúcia del monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia)

Saber més

Què veure a prop