Aquarel·la de Vilardida, a la comarca de l'Alt Camp.

20 segles d’història en 20 quilòmetres

Itinerari per l’Alt Camp i el Baix Penedès.

Passar en poc temps per un enterrament romà, un monestir cistercenc i un santuari modernista entre altres moltes coses, dóna vertígen. És com si et prens de cop un pot de llet condensada, que de tant concentrat no ho pots païr bé. Però, què bo, eh!

Doncs això és el que m’ha passat en visitar un petit racó a cavall entre l’Alt Camp i el Baix Penedès. Es tracta d’una petita ruta en cotxe molt fàcil i variada que fins i tot us permetrà relaxar el cos.

Vilardida
Vilardida.

En el nostre cas vam establir el nostre quarter general a Vilardida, un minúscul municipi que és al mig de tot arreu i no se sap ben bé on pertany, amb un passat una mica agitat i que conserva la senzilla capella de Santa Maria del segle XVIII.

Aquarel·la de Vilardida, a la comarca de l'Alt Camp.
Vilardida.

Vila-rodona

En primer lloc ens vam acostar a Vila-rodona, una població que resta oblidada a l’ombra de Santes Creus i que té el seu interès. En primer lloc el columbari romà -res a veure amb coloms- una construcció funerària del segle II d.C on es cremàven les despulles del difunt i les cendres es guardàven en urnes de fang.

Vila-rodona. Columbari, Alt Camp i el Baix Penedès
Vila-rodona. Columbari.

El castell, del segle XVIII, domina la població i tota la vall i destaca per la seva curiosa torre quadrada amb les cantonades arrodonides.

Vila-rodona, Alt Camp i el Baix Penedès
Vila-rodona. El castell.

Seguidament, la cooperativa agrícola és un harmoniós edifici d’estil modernista construit per César Martinell.

Vila-rodona, Alt Camp i el Baix Penedès
Vila-rodona. Cooperativa agrícola.

L’església de Santa Maria amb el seu esbelt campanar és tant gran que et preguntes què deuria passar perquè tingui aquestes dimensions. Us recomano passejar per la vora del riu Gaià i anar descobrint fonts, un pont penjant, els rentadors, un pou de glaç, l’arbreda, un convent abandonat… vaja, que hi ha de tot!

Vila-rodona, Alt Camp i el Baix Penedès
Vila-rodona.

Santes Creus

El monestir de Santes Creus és del segle XII i no necessita presentació ja que no té res d’envejar al seu company de Poblet.

Santes Creus, Alt Camp i el Baix Penedès
Monestir de Santes Creus.

Tanmateix, com que ja hi he estat un parell de vegades, aquest cop ens vam dedicar a contemplar amb tranquil·litat els patis i edificis de l’exterior tots decorats amb esgrafiats.

Santes Creus, Alt Camp i el Baix Penedès
Santes Creus. Pati del palau de l’abat.

Petits pobles amb gran patrimoni

Montferri és un lloc singular. A part de la imprescindible visita al centre històric, aquesta vil·la té l’honor de posseïr l’original santuari de la Mare de Déu de Montserrat, edifici concebut per en Josep Maria Jujol amb la seva particular emprempta.

Montferri, Alt Camp i el Baix Penedès
Montferri. Santuari de la Mare de Déu de Montserrat.

A continuació anem a Masllorenç, una altre població amb carrers estrets i un altíssim campanar coronat amb un àngel que es diu…. Llorenç!

Masllorenç, Alt Camp i el Baix Penedès
Masllorenç. Al fons es veu Rodonyà.

Finalment acabem la ruta a Masarbonès, un altre petitíssim poblet depenent de Masllorenç que conserva un atractiu i ben cuidat nucli de masies i cases de diferentes èpoques. Per acabar, el petit cementiri a les afores del poble té als murs unes inquietants creus al voltant del mur exterior.

Masarbonès, Alt Camp i el Baix Penedès
Masarbonès. Església de Sant Bartomeu.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop