Molí fariner de Can Marquès.

Indústria rural a Pineda de Mar

Vet aquí un temps en què per produir no calien ordinadors ni electricitat. El molí fariner de Can Marqués, a la Vall de la Riera de Pineda, és un exemple de la indústria rural a Pineda de Mar (Maresme)

És una humil construcció on l’aigua que baixava d’una bassa movia una senzilla obra d’enginyeria per produir farina. L’acurada restauració ha permès preservar una part del mecanisme.

Molí fariner de Can Marquès, Indústria rural a Pineda de Mar
El molí.

L’aigua queia a pressió i feia girar una turbina.

Molí fariner de Can Marquès
Les moles.

El moviment giratori el transmetia un eix que feia rodar una mola damunt d’una altra fixa. El blat es posava entre ambdues moles que tenien unes ratlles per separar el segó.

Molí fariner de Can Marquès
Sortida de l’aigua que feia girar la turbina.

El forn

Seguint uns pocs metres més endavant trobareu un trencall a mà esquerra que travessa la riera. Allà mateix podreu veure una altra mostra de la indústria rural a Pineda de mar. Es tracta d’una petita construcció amb un panell explicatiu. És el forn de calç de Can Marquès (està clar que aquest marquès tenia moltes propietats).

També va ser reconstruït gràcies a la plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda.

Forn de calç de Can Marquès, Indústria rural a Pineda de Mar
Forn de calç.

Imagineu un gran forat excavat a terra amb una obertura superior (que seria la xemeneia) i una inferior per on es col·locava la pedra i a sota la llenya per cremar. El foc desfeia la pedra i el calciner (la persona que utilitza el forn), mirant el color de la pedra i del fum determinava si ja estava al seu punt.

La calç era un dels materials més utilitzats per construir. El forn està situat precisament en aquest indret a causa de l’abundància de pedra calcària i llenya, el necessari perquè el forn funcioni.

I si plovia? Malament! La producció es feia malbé.

Forn de calç de Can Marquès, Indústria rural a Pineda de Mar
Forn de calç de Can Marquès. La xemeneia

Si teniu ganes de caminar, des d’aquest punt comença una interessant ruta a peu.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop