Aquarel·la de la Barraca d'en Ramon, al Pla de la Calma del Montseny.

El pastor que no sabia d’història

La Barraca d’en Ramon, al Montseny.

Una vegada hi havia un pastor que va trobar un gran roc pla que pesava una tona. En Ramon, aquest devia ser el seu nom, va pensar: “M’anirà la mar de bé per fer-me una cabana per si fa mal temps“.

No sabem on era la pedra i tampoc com la va transportar. El cas és que durant molt de temps ha estat al mig del Pla de la Calma, al Montseny, formant part del que es coneix com la Barraca d’en Ramon.

La Barraca d'en Ramon
Misteri a la roca.

Marcar els límits

I què fa especial aquesta pedra? Doncs que és un petròglif, que vol dir que té unes inscripcions prehistòriques, potser del Neolític, de les quals no tenim ni idea del seu significat.

L’estela rep el nom de Pedra Arca i mesura un metre d’alçada per 1,40 metres d’ample. Diuen els historiadors que el mot deriva del proper Puig de l’Arca. Es té constància al segle XIII de la venda d’uns terrenys per aquests verals, al lloc anomenat ‘pedra de Archa’.

Al segle XVI va haver una disputa entre els propietaris d’aquests camps i d’uns del costat. Pel que sembla, la Pedra Arca va ser utilitzada com a límit parroquial i més tard, també municipal.

Aquest topònim em fa pensar en el de Camp de l’Arpa de Barcelona. Aquí també hi va haver una disputa arran d’una pedra ‘archa‘ que, per error de transcripció va acabar com a Arpa.

Actualment la barraca ha sigut restaurada (amb tanta cura que més aviat sembla un xalet de la Cerdanya) i l’estela original és al poble de Montseny. El que hi ha és una (bona) reproducció realitzada el 2010.

Aquarel·la de la Barraca d'en Ramon, al Pla de la Calma del Montseny.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure plànol

Saber més

Què veure a prop