Aquarel·la de l'església de Sant Pere de Riu, dins el terme de Pineda de Mar.

L’art d’espantar les tempestes

Sant Pere de Riu, a Pineda de Mar.

La Vall de la Riera de Pineda de Mar (Maresme) ofereix interessants descobertes, tant de natura com de patrimoni. Si aneu per la C-32 direcció Girona podeu veure, un cop passada la sortida de Calella, a la muntanya a mà esquerra, una església rodejada de boscos.

Aquarel·la de l'església de Sant Pere de Riu, dins el terme de Pineda de Mar.
Envoltada de natura.

És Sant Pere de Riu, un edifici força transformat però molt ben conservat i que comprèn a més, el cementiri, la rectoria i el comunidor.

Una lectora m’ha comentat que aquí és enterrat el dissenyador de moda Manuel Pertegaz, qui els darrers anys va fixar la seva residència a Pineda.

Sant Pere de Riu
El repós etern.

Foragitar tempestes

Els comunidors són interessants construccions realitzades normalment entre els segles XIV i XVII. A Catalunya en trobem a Porqueres, La Doma o La Costa del Montseny entre altres.

Sant Pere de Riu
Fóra tempestes!

Normalment es tracta d’una mena de porxos oberts als quatre vents i que sovint es troben desvinculats de l’edifici principal, probablement pel perill que el capellà quedés rostit pels llamps atrets per les campanes.

Sant Pere de Riu
El comunidor des d’el pati inferior.

El capellà es situava al mig del porxo amb els estris i llibres i oficiava un ritual amb invocacions per tal de conjurar o comunir (d’aquí ve comunidor) les tempestes i el mal temps, principal preocupació en indrets rurals.

Marcant les hores amb amor.

A pocs metres de l’església, en un camí molt frequentat per ciclistes hi ha un petit oratori encalat de blanc amb una peculiar arquitectura.

Oratori al mig del bosc.

A prop també trobem un molí fariner i un forn de calç, però us ho explico en un altre article.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop