Aquarel·la de la fortificació ibera del Turó de Montgròs al Montseny.

La muralla que no va detenir els romans

Les muralles del Montgròs, al Montseny.

En aquells temps en què les guerres gairebé que es feien a cops de pedra, hi havia la tribu dels ibers que comerciava amb els grecs d’Empúries. També hi havia d’altres tribus i lògicament desavinences i lluites. No és doncs estrany trobar fortaleses.

La curiositat és que al mig del massís del Montseny, on no hi ha absolutament res més que bosc, aparegui una impressionant muralla de 150 metres de llarg tancant un espai delimitat per penya-segats. No defensava cap ciutat ni cap castell. Per què doncs aquí?

Muralles del Montgròs

Es creu que podria haver estat perquè, en cas d’atac, s’hi pogués refugiar la gent de les poblacions escampades al voltant i també, molt important, el bestiar.

Aquest era un indret estratègic des d’on es podien també control·lar les principals vies de comunicació. Per altra banda, la península rocosa on es troba, oferia una protecció natural en cas d’atac, deixant només un únic accés possible.

Muralles del Montgròs

Les muralles del Montgròs es van fer i refer diverses vegades, adoptant enginyosos recursos per fer front als atacants. No obstant això, potser durant la segona guerra púnica cap al 200 aC (jo també vaig fer EGB!), els romans se’n van cansar, ho varen arrasar totalment i va quedar abandonat fins al segle XII, quan es van construir habitatges.

Al segle XIV la muralla va quedar definitivament abandonada i engolida per la natura. Al segle passat sense saber què era, el lloc es va convertir en una pedrera (tu diràs, tanta pedra i tan ben tallada va perfecte per construir) fins que el 1974 van adonar-se que allò era quelcom més i es va procedir a restaurar el què es va poder.

Aquarel·la de la fortificació ibera del Turó de Montgròs al Montseny.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop