Aquarel·la de l'Hospital de Cervelló a Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès).

Àrea de servei per a pelegrins

L’Hospital de Cervelló a Olesa de Bonesvalls.

Des del segle X, un camí molt transitat i també molt dolent, unia Barcelona i Vilafranca del Penedès (oblideu-vos de l’N-340). Els qui el feien havien d’anar a peu perquè no era apte per a carretes.

Olesa de Bonesvalls

Dos segles més tard el noble Guillem II de Cervelló va deixar constància al seu testament que volia que a Olesa de Begueres (ara Olesa de Bonesvalls), s’hi construís un edifici hospitalari (ve d’hospitalitat) portat per monjos, que acollís als pelegrins, vianants i pobres que passessin per allà. Com les àrees de servei de les autopistes, només que de franc (exclusiu per a pobres).

Tot s’ha de dir, Guillem era un noble que tenia -a més d’ell- quinze germans. Les noies eren monges de Vallbona. Alguns nois foren monjos a Santes Creus. Els que quedaven, van casar-se amb noies nobles i van heretar diverses senyories.

Olesa de Bonesvalls

Hospitalitat a Olesa de Bonesvalls

L’Hospital de Cervelló es va construir en estil gòtic, però com que feia falta espai per donar servei a tanta gent, van començar a fer-hi ampliacions fins a deixar-lo com ara el podem veure: un recinte emmurallat amb dues naus de dues plantes, una capella i una gran torre de defensa.

Tot i ser un hospital, aquí no hi havia metge ni farmàcia. Només s’oferia menjar i un llit on passar la nit.

Aquarel·la de l'Hospital de Cervelló a Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès).

S’abandonaven tants nens a les seves portes, que al final eren més que els mateixos malalts o interns. Els infants abandonats eren batejats i s’enviaven per carro fins a l’Hospital de la Santa Creu a Barcelona.

L’activitat va continuar durant més de quatre segles fins que es va obrir una nova ruta (ara sí, correspon a l’actual N-340) i els vianants van dir que per què anar a peu si puc anar amb carreta.

Olesa de Bonesvalls. Hospital de Cervelló

L’edifici necessita una restauració urgent, però com que ni és meu ni és teu, tothom es fa fonedís per aportar els diners. I és una llàstima, ja que sembla que és un dels hospitals medievals més ben conservats de tot Catalunya.

Hospital de Cervelló

Nota: una notícia del 2018 indica que estava previst fer unes obres de reparació dels sostres de l’edifici i apuntal·lar algun mur. Però no sé en quin estat es troba a dia d’avui.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Santa Marta, 19. Olesa de Bonesvalls

Saber més

Què veure a prop