Esgrafiat. Mataró

Mataró: l’art a les parets (segona part)

Aquesta és la segona part de la ruta dedicada als esgrafiats de Mataró. Podeu veure la primera en aquest enllaç.

Un cop hem sortit del carrer Nou i trobem el carrer de la Riera cal aixecar els ulls pel damunt d’una farmàcia per contemplar una interessant façana grisa amb esgrafiats blancs.

?? - La Riera 78

Ara ens toca anar pujant per la Riera fins al col·legi Valldemia que llueix unes delicades filigranes florals d’en Francesc Canyellas.

02 - La Riera 150

Seguim amunt fins a la plaça d’Espanya. A la dreta del Parc Central hi ha el Passeig Carles Padrós on veurem la façana del pavelló esportiu amb uns adients motius dissenyats per Eduard Alcoy.40 - pg Carles Padros 12

Seguim per la ronda d’Alfons X el Savi i a la cruïlla amb el carrer Rocafonda trobem un anodí edifici que només el salven els originals plafons de la cantonada, obra de Santi Estrany.04 - Rda Alfons X el Savi 86

Cal tornar a la plaça d’Espanya i baixar pel carrer del Parc fins al de Sant Elies per veure, al número 14, un discret motiu mariner de Marta Duran.

39 - S Elies 14

Baixem per Guifre el Pelós, tombem a la dreta per Sant Sadurní i a la cantonada amb Sant Isidor podrem contemplar un excel·lent treball del senyor Parés amb els principals monuments religiosos de Mataró.

31 - Moratin 1

Seguim pel carrer Moratín fins a la plaça de Granollers per contemplar l’espectacular disseny de Santi Estrany, ocupant tot el lateral d’un altíssim edifici.

12 - Pl Granollers 8

Les muntanyes de Montserrat, masies, boscos, la sardana, capgrossos, els Pirineus, … Senzillament fantàstic.

12 - Pl Granollers 8 b

Baixem per la Ronda O’Donnell i a la cantonada amb Lucius Marcius, un peculiar motiu que ens parla del passat romà de Mataró.

15 - Lucius Marcius 2

Ara toca una curiositat. Seguim per Lucius Marcius i a la primera cantonada observem tota una illa d’edificis espantosos, totalment decorats amb un mateix motiu abstracte però canviant el color.

?? - Joaquim Capell 20

Els voregem per on vulguem fins a pujar a l’avinguda Puig i Cadafalch que ens portarà a l’institut Miquel Biada on podrem veure una altra obra de l’Estrany relacionada amb l’ensenyament tècnic.

18 - Av Puig i Cadafalch 89

Baixem per unes escaletes que trobarem allà mateix fins al carrer Josep Montserrat Cuadrada que va a parar al Camí del Mig per extasiar-nos amb un immens fris fet amb grisos, negres i blancs (també de Santi Estrany) per a una empresa d’estampació ja desapareguda.

09 - cami del mig 53
Seguim pel Camí del Mig, passem per la plaça Alcalde Serra i Xifra i a continuació al número 59 del carrer Miquel Biada observem, entre cables i un pal de llum, un homenatge a qui dóna nom al carrer, promotor del primer ferrocarril de tot l’estat (Barcelona – Mataró).

08 - Miquel Biada 59

Anem pel mateix carrer fins a trobar el carrer Iluro. Baixem fins al carrer Sant Cugat per veure un disseny camperol d’estil ‘naïf’ (de Santi Estrany, com no).

21 - Sant Cugat 11

Baixem pel carrer de Cuba fins al de Gravina per veure al número 14 una iconografia referent al món de la construcció.

13 - Gravina 14

El trajecte final el tenim pujant pel carrer de Lepanto. Al número 14 trobarem l’edifici de l’Aliança, amb uns plafons de Santi Estrany fent referència a la salut, la família i el treball.

14 - Lepanto 13

Al número 11 descobrirem en una casa, una complicada i malmesa decoració.

?? - Lepanto 11

El punt final el trobarem a la cantonada amb el Camí Ral. Es tracta d’una obra de Jordi Cuyàs, un altre artista mataroní, que representa el martiri de les Santes de la ciutat. Una mica violent, la veritat, però cal reconèixer l’originalitat.

38 - cami ral 428

Segur que deveu estar ben cansats de tant caminar, així que us suggereixo seure a qualsevol terrassa a la plaça Santa Anna i recuperar forces.

Quan agafeu el vehicle penseu acostar-vos fins a la urbanització Can Vilardell (seguiu les indicacions per anar a l’hospital) per veure una altra interessant mostra de Santi Estrany.

25 - Ctra. Cirera

Una darrera recomanació: mireu sempre amunt! Mai se sap on podeu descobrir un detall amagat damunt d’una finestra.

INFORMACIÓ PRÀCTICA