Esgrafiat de Santi Estrany a Mataró.

Mataró: l’art a les parets (primera part)

Potser és aquest l’article que més hores li he dedicat. És extremadament laboriós recopilar informació sobre un patrimoni tan extens, poc valorat i escassament inventariat com els esgrafiats a Mataró (tret dels que són d’autor).

Aquesta és una proposta de recorregut per tal de descobrir alguns dels nombrosos esgrafiats que hi ha a Mataró. Aquesta selecció és subjectiva i només obeeix als meus gustos personals. A la majoria de carrers trobareu façanes amb interessants decoracions, però només n’indicaré algunes.

?? - Santa Marta b, Esgrafiats a Mataró

Admeto haver retocat algunes fotografies perquè pugueu veure les obres el millor possible. Malauradament la desídia urbanística ha permès instal·lar enllumenat públic, cablejats, mutilar-ne parts obrint portes i finestres o deixant que el pas del temps les deteriori.

És un itinerari circular de 6 km, que podeu fer en dues o més parts. Exceptuant una obra on cal anar amb vehicle, la resta es pot fer a peu.

32 - la riera 1, Esgrafiats a Mataró

Però, què X@&$ és un esgrafiat?

Per entendre aquesta tècnica que és més antiga que el bolero posaré un exemple senzill. Imagineu que feu un pastís i li poseu una capa de pa de pessic i al damunt una de nata. Si passeu el dit per damunt la nata, lògicament es veurà el pa de pessic. Si en comptes de pa de pessic i nata utilitzem una capa de ciment gris i una altra de ciment vermell i dibuixem al damunt amb un pal, quan s’assequi tindrem un dibuix en relleu que serà gairebé immune al pas del temps.

L’esgrafiat ja es va utilitzar abans de l’era cristiana. Els romans també van fer els seus primers passos i els musulmans van perfeccionar la tècnica. Amb el noucentisme, les cases “bones” es van diferenciar amb boniques façanes decorades.

Per cert, sovint veureu dos noms en una mateixa obra. Un correspon a l’autor i l’altra a l’estucador, és a dir a qui es va enfilar a la paret per reproduir-lo.

38 - cami ral 428 b

Ara sí, comencem la ruta pels esgrafiats a Mataró

Us proposo deixar el vehicle a l’aparcament de la plaça Santa Anna (a Mataró, aparcar al carrer és qüestió de sort) i començar pel rovell de l’ou.

A la façana de les escoles Pies podem contemplar un magnífic exemple de l’obra de Santi Estrany, artista polifacètic que ha deixat la seva empremta en diferents llocs de la ciutat.

20 - Pl Joan Herrero 21a, Esgrafiats a Mataró

A l’esquerra comença el carrer Santa Marta. Veurem una casa amb tribuna que fa cantonada. Si entrem al carrer, veurem el lateral decorat amb motius florals i escenes de belles arts (al començament d’aquest article hi ha una altra fotografia).

?? - Santa Marta a

Passegem per la plaça i ens plantem al davant de l’església de Santa Anna per observar un gos que no sabem ben bé què porta a la boca (també de Santi Estrany).

23 - pl sta Anna 1

Girem el cap per contemplar una façana que dóna a La Riera i a la Muralla de Sant Llorenç.

Pujant uns metres per aquest darrer carrer trobem una impressionant torre modernista que ara és una residència d’avis. Els esgrafiats són obra de J. B. Parés.

35 - Muralla S llorenç 9, Esgrafiats a Mataró

El rovell de l’ou

Reculem i entrem al carrer Barcelona.  Al número 13 descobrim l’edifici de la desapareguda impremta Minerva (tristament ocupat per una botiga de roba), decorat per Francesc Canyellas, un altre artista que va fer de tot.

01 - Barcelona 13, Esgrafiats a Mataró

Obriu bé els ulls, perquè en aquest carrer hi ha molts detalls per admirar. Al final girem a mà esquerra fins a trobar un eixamplament i davant nostre un simpàtic rellotge de data força recent.

?? - Na Pau 1, Esgrafiats a Mataró

Seguim pel carrer Xammar i la Baixada de les Espenyes. Aprofiteu per admirar les restes de l’antiga muralla. En trobar el carrer Hospital mireu a la dreta per contemplar la capella barroca de l’hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena (obra del senyor Parés).

30 - Hospital 31

En aquest punt, si seguiu pel carrer Sant Pelegrí i continueu pel de l’Havana (uns 600 m) us trobareu al final amb l’emblemàtica ermita marinera de Sant Simó, amb esgrafiats del 1951 de Ferdinandus Serra i J.B.Parés que representen un pescador i la seva família.

Ermita de Sant Simó, Esgrafiats a Mataró

Carrers amb encant

Tornant a pujar pel carrer Hospital, que seguidament es diu Sant Bonaventura, veurem una façana amb esgrafiats força actuals. No és que m’emocionin tots aquests ocellets i garlandes, però notori sí que és.

34 - Sant Bonaventura 41, Esgrafiats a Mataró

Reculem uns metres i entrem a la Baixada d’en Feliu per admirar una altra façana que tampoc em fa el pes però destaca molt.

27 - Feliu de la Penya 6, Esgrafiats a Mataró

Seguim pel carrer Sant Simó i pel de Beata Maria i anem a parar a la plaça Santa Maria amb la basílica i més cases amb esgrafiats.

Ens endinsem al carrer Nou, amb destacats exemples. Al número 27 ens sorprendrà un palauet del segle XVII de dues plantes molt ben restaurat.

?? - Nou 27, Esgrafiats a Mataró

Al número 13 del mateix carrer, l’edifici d’un centre mèdic decorat amb l’obra de Santi Estrany amb moltes al·legories a la medicina.

17 - Nou 13, Esgrafiats a Mataró

Una mica més endavant, al número 20 ens trobem amb una espatarrant façana reformada el 1894 per en Puig i Cadafalch. És una llàstima que no es pugui veure en tota la seva esplendor, ja que el carrer és ben estret.

?? - Nou 20, Esgrafiats a Mataró

Per a no cansar-vos, he repartit la ruta en dos articles. Podeu veure la segona part aquí. No us la perdeu!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Distància: ruta circular de 6 km. Calculeu tot un matí, però per anar xino-xano us recomano fer la meitat, dinar i continuar a la tarda.

Saber més

Esgrafiats en altres indrets