De monestir a galliner

La troballa d’avui és a Sant Sebastià dels Gorgs, dins el terme d’Avinyonet del Penedès (Alt Penedès).

Envoltat de vinyes es troba el que podria haver estat un important monestir i que, entre terratrèmols, guerres i la desamortització va acabar de mala manera amb les gallines campant entre les seves pedres. Una recent rehabilitació li ha tornat una part de la seva dignitat perduda.

Aquarel·la d'Avinyonet del Penedès, on destaca el campanar del monestir de Sant Sebastià dels Gorgs.

Només arribar ja veus per l’espatarrant torre que allò no és una església més.

En primer lloc, el guia, que avui el tinc per a mi sol, m’explica que els inicis es remunten al segle X, però que al segle XI va rebre un impuls gràcies a la filla del compte Borrell II, Ermengarda, i al fill d’ella, Mir Giribert.

Sant Sebastià dels Gorgs

Durant tres segles va patir una gran crisi i allà només s’hi acostava el prior per cobrar les rendes. Al segle XV es va fer càrrec l’abadia de Montserrat que més tard hi va fer reformes, reculant uns metres la portada.

Tot seguit pasem per sota d’un pantocràtor i entrem a la nau que barreja elements romànics i les reformes del gòtic.

Una porteta al costat de l’altar dona pas a una petita sala amb dos sarcòfags. Ens trobem a la base de la torre.

El centre del conjunt

I és així com arribem al claustre, que sembla una mica fet a trossos. Una part ja va desaparèixer, l’altra es pot veure formant part de la casa del costat. Però el què queda paga la pena. Uns capitells finament treballats que et donen idea de la importància del lloc.

Sant Sebastià dels Gorgs
Sant Sebastià dels Gorgs

A continuació pugem a la torre per descobrir que al primer pis un propietari s’havia construit una habitació, potser per finalitats poc relacionades amb l’ànima. El sostre decorat amb escuts i sirenes ensenyant els seus atributs deixa clar que allò no va ser obra dels monjos.

Sant Sebastià dels Gorgs

L’escala de cargol, que déu n’hi do per pujar-la, ens porta a la part superior des d’on es pot veure l’infinit paisatge de vinyes.

Els voltants

Finalment, pots donar una volta per la població, que conserva algunes portalades que semblen tenir una llarga història.

La volta et permet veure la part del darrera del monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, amb una profunda esquerda a la torre, probablement un record del terratrèmol del 1373.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).