Esgrafiat de Santi Estrany a Mataró.

Mataró: l’art a les parets (segona part)

Aquest és el segon itinerari pels esgrafiats de Mataró. Podeu veure el primer en aquest enllaç.

En primer lloc, un cop hem sortit del carrer Nou i trobem el carrer de la Riera cal aixecar els ulls pel damunt d’una farmàcia per contemplar una interessant façana grisa amb esgrafiats blancs.

?? - La Riera 78

Ara ens toca anar pujant per la Riera fins al col·legi Valldemia que llueix unes delicades filigranes florals d’en Francesc Canyellas.

02 - La Riera 150, Itinerari pels esgrafiats de Mataró
40 - pg Carles Padros 12, Itinerari pels esgrafiats de Mataró

Ens allunyem del centre

Seguim amunt fins a la plaça d’Espanya. A la dreta del Parc Central hi ha el Passeig Carles Padrós on veurem la façana del pavelló esportiu amb uns adients motius dissenyats per Eduard Alcoy.

04 - Rda Alfons X el Savi 86

Seguim per la ronda d’Alfons X el Savi i a la cruïlla amb el carrer Rocafonda trobem un anodí edifici que només el salven els originals plafons de la cantonada, obra de Santi Estrany.

Tot seguit, cal tornar a la plaça d’Espanya i baixar pel carrer del Parc fins al de Sant Elies per veure, al número 14, un discret motiu mariner de Marta Duran.

39 - S Elies 14

Baixem per Guifre el Pelós, tombem a la dreta per Sant Sadurní i a la cantonada amb Sant Isidor podrem contemplar un excel·lent treball del senyor Parés amb els principals monuments religiosos de Mataró.

31 - Moratin 1

La part alta

Seguim pel carrer Moratín fins a la plaça de Granollers per contemplar l’espectacular disseny de Santi Estrany, ocupant tot el lateral d’un altíssim edifici.

12 - Pl Granollers 8, Itinerari pels esgrafiats de Mataró

Les muntanyes de Montserrat, masies, boscos, la sardana, capgrossos, els Pirineus, … Senzillament fantàstic.

12 - Pl Granollers 8 b

Baixem per la Ronda O’Donnell i a la cantonada amb Lucius Marcius, un peculiar motiu que ens parla del passat romà de Mataró.

15 - Lucius Marcius 2, Itinerari pels esgrafiats de Mataró

Ara toca una curiositat. Seguim per Lucius Marcius i a la primera cantonada observem tota una illa d’edificis espantosos, totalment decorats amb un mateix motiu abstracte però canviant el color.

?? - Joaquim Capell 20, Itinerari pels esgrafiats de Mataró

Els voregem per on vulguem fins a pujar a l’avinguda Puig i Cadafalch que ens portarà a l’institut Miquel Biada on podrem veure una altra obra de l’Estrany relacionada amb l’ensenyament tècnic.

18 - Av Puig i Cadafalch 89, Itinerari pels esgrafiats de Mataró

Seguidament, baixem per unes escaletes que trobarem allà mateix fins al carrer Josep Montserrat Cuadrada que va a parar al Camí del Mig per extasiar-nos amb un immens fris fet amb grisos, negres i blancs (també de Santi Estrany) per a una empresa d’estampació ja desapareguda.

09 - cami del mig 53, Itinerari pels esgrafiats de Mataró


Seguim pel Camí del Mig, passem per la plaça Alcalde Serra i Xifra i a continuació al número 59 del carrer Miquel Biada observem, entre cables i un pal de llum, un homenatge a qui dóna nom al carrer, promotor del primer ferrocarril de tot l’estat (Barcelona – Mataró).

08 - Miquel Biada 59, Itinerari pels esgrafiats de Mataró

Anem pel mateix carrer fins a trobar el carrer Iluro. Baixem fins al carrer Sant Cugat per veure un disseny camperol d’estil ‘naïf’ (de Santi Estrany, com no).

21 - Sant Cugat 11, Itinerari pels esgrafiats de Mataró

Ja queda poc

A continuació, baixem pel carrer de Cuba fins al de Gravina per veure al número 14 una iconografia referent al món de la construcció.

13 - Gravina 14

El trajecte final el tenim pujant pel carrer de Lepanto. Al número 14 trobarem l’edifici de l’Aliança, amb uns plafons de Santi Estrany fent referència a la salut, la família i el treball.

14 - Lepanto 13, Itinerari pels esgrafiats de Mataró

Al número 11 descobrirem en una casa, una complicada i malmesa decoració.

?? - Lepanto 11, Itinerari pels esgrafiats de Mataró

El punt final d’aquest itinerari pels esgrafiats de Mataró, el trobarem a la cantonada amb el Camí Ral. Es tracta d’una obra de Jordi Cuyàs, un altre artista mataroní, que representa el martiri de les Santes de la ciutat. Una mica violent, la veritat, però cal reconèixer l’originalitat.

38 - cami ral 428, Itinerari pels esgrafiats de Mataró

Més art als afores

Segur que deveu estar ben cansats de tant caminar, així que us suggereixo seure a qualsevol terrassa a la plaça Santa Anna i recuperar forces.

Finalment, quan agafeu el vehicle penseu acostar-vos fins a la urbanització Can Vilardell (seguiu les indicacions per anar a l’hospital) per veure una altra interessant mostra de Santi Estrany.

25 - Ctra. Cirera, Itinerari pels esgrafiats de Mataró

Una darrera recomanació: mireu sempre amunt! Mai se sap on podeu descobrir un detall amagat damunt d’una finestra.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Distància: és una ruta circular de 6 km. Calculeu tot un matí. Recomano fer la meitat, dinar i continuar a la tarda.

Saber més

Esgrafiats en altres llocs