Aquarel·la de pont romànic de Llierca a l'Alta Garrotxa.

Potser el primer peatge de Catalunya

Això de pagar per circular ens ve de lluny. Concretament del segle XIV quan els senyors feudals cobraven per travessar el magnífic pont damunt el riu Llierca, dins el terme de Tortellà (Garrotxa).

Quan es va construir, es va fer en estil romànic malgrat trobar-nos fóra de temps. Tot i això, hi ha qui assegura que és gòtic.

Aquarel·la de pont romànic de Llierca a l'Alta Garrotxa.

Una important dinastia

Pel que sembla, quan els barons de Sales van projectar aquest viaducte, sabien que aquest lloc estratègic seria pas obligat per a tot aquell qui volgués passar mercaderies i bestiar d’una banda a l’altre del riu. La jugada els va sortir bé i els vianants havien de pagar un pontatge, que és com un peatge, però dels d’abans.

El llinatge dels Sales, es remunta al segle X i va durar fins al segle XIX. Va ser prou important com per acabar donant nom a la població de Sales de Llierca.

El topònim Llierca és probablement d’origen preromà, però no he pogut esbrinar el seu significat.

Aquest és un d’aquells monuments que impressiona per diferents raons. En primer lloc per la descomunal alçada de 28 metres damunt el riu: fa vertigen mirar des de dalt.

L’aparent simplicitat del pont de Llierca, ha estat capaç d’aguantar terratrèmols, desafiar guerres i suportar el pas de milers de persones. I el tercer ingredient és l’indret: un paratge natural d’una indescriptible bellesa.

El pont de Llierca

Allà mateix hi ha un aparcament on podeu deixar el vehicle i passar el dia, banyant-vos al riu (aquest punt rep el nom de platja de la Garrotxa) o fent excursions, ja que passen diverses rutes.

El pont de Llierca

Seria imperdonable passar per la zona i perdre’n aquesta meravella.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop