Aquarel·la de l'església romànica del Sant Sepulcre de Palera, dins el municipi de Beuda, a la Garrotxa.

Estratègia per lliurar-se del càstig etern

El Sant Sepulcre de Palera (Garrotxa).

Una indulgència (segons l’església catòlica) consisteix a ser eximit de pagar la culpa per un pecat. Malgrat no tenir cap fonament bíblic, la fórmula va fer fortuna (en tots els sentits) en èpoques remotes.

Hi havia moltes maneres d’obtenir indulgències i una era la de visitar llocs sants. Però clar, al segle XI, a part d’anar a Terra Santa, poc més hi havia. I què farien els pobres catalans pecadors si no podien fer tan llarg viatge? Rostir-se eternament?

Sant Sepulcre de Palera

Una sucursal del Sant Sepulcre

La solució va venir perquè molt a prop de Besalú (Garrotxa) s’hi va construir una església que amb el temps va obtenir “llicència” per atorgar indulgències. Clar, així ja no calia recórrer tanta distància.

L’església ara es coneix amb el nom de Sant Sepulcre de Palera i a dins s’hi conserva una urna amb la imatge del Crist jacent.

Els custodis del temple són els cavallers de l’Orde del Sant Sepulcre. Aquest organisme -encara vigent-, va ser creat al segle XI i es composava tant de laics com de religiosos. S’atribueix la fundació mítica d’aquest orde a l’apòstol Jaume, l’emperadriu Helena de Constantinoble i l’emperador Carlemany, tots tres relacionats amb el Sant Sepulcre.

Aquarel·la de l'església romànica del Sant Sepulcre de Palera, dins el municipi de Beuda, a la Garrotxa.

Us podeu imaginar que allò es va convertir en un gran centre de devoció i es va haver d’edificar una hostatgeria pels pelegrins.

Després va caure en desgràcia, va ser ocupada per l’exèrcit, desamortitzada, saquejada i finalment abandonada. Una bona restauració l’ha deixat força presentable. I les ruïnes de l’hostatgeria s’han convertit en restaurant ‘km 0′ fet que també ha ajudat a dinamitzar aquest indret al mig del bosc.

Sant Sepulcre de Palera

El topònim Palera faria esment a la llosa sepulcral que hi havia a l’interior. Pel que sembla, el mot ‘pala‘ és preromà i significa ‘pedra‘.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop