La catedral de Girona vista des dels jardins dels Alemanys.

Una altra visió de Girona

L’eslògan de Girona m’enamora” és perfecte per aquesta ciutat. L’he visitat un munt de vegades i sempre hi descobreixo noves coses. En aquesta ocasió no parlaré dels grans monuments, que segur que ja coneixeu, sinó que farem un passeig per Girona descobrint petits detalls que sovint se’ns escapen.

Passeig per Girona

La part més antiga

Podem començar admirant l’Onyar des del pont de les Peixateries Velles, dissenyat per Gustave Eiffel. La catedral sobresurt damunt les façanes del segle XVII reflectides a l’aigua.

Girona
Des del pont de les Peixateries Velles.

A continuació pugem pel carrer de la Força fins al peu de la monumental escalinata de la catedral del segle XVII. Té tants graons que la llegenda diu que mai ningú ha estat capaç de comptar-los. Després ja tornarem per veure la façana de més a prop.

Passeig per Girona

Gireu-vos i mireu la façana que teniu a l’esquena, anomenada Casa Pastors, construïda sobre les muralles. Primer va ser el Seminari i al segle XVIII es remodelà en el palau que ara veiem. Observeu la forja del pany i de la bústia. Aprofiteu per mirar els dibuixos a terra fets amb còdols.

Passeig per Girona
Casa Pastors.

Continuem pel carrer, passem per sota del Portal de Sobreportes, antiga entrada nord de la ciutat romana. Sota l’arc hi ha una imatge de la Verge a qui els presoners pregaven abans de ser executats.

Passeig per Girona

A continuación, seguim les indicacions per anar a Sant Pere Galligants.

Girona. Sant Pere Galligants. Romànic

Aquest monestir, que ara és museu arqueològic, té uns detalls a la portalada que us deixaran bocabadats. Per un moment m’han semblat motius celtes.

Passeig per Girona
Sant Pere Galligants.

Des d’aquí anem darrere de la catedral per visitar els romàntics Jardins dels Alemanys (per una caserna enrunada que hi ha), des d’on tindreu unes vistes diferents.

Passeig per Girona
Des d’aquí la catedral sembla una altra.

Ja que esteu aquí, no costa res pujar a la muralla. Bé sí que costa una mica tants graons, però veureu la ciutat com els ocells.

Muralla de Girona
Pedres mil·lenàries.

Una catedral plena de detalls

Tornem a baixar fins a trobar la façana lateral de la catedral, on veurem la impressionant porta dels Apòstols. Mireu de prop les delicades escultures que feien de suport a les desaparegudes imatges dels sants. Són un model de perfecció. Fins i tot es pot veure l’expressió de les cares.

Passeig per Girona
Una lectura per quedar-se de pedra.

Aixequeu el cap per admirar les inacabables arquivoltes. No tenen cap decoració, però és que tampoc fa falta per deixar-nos bocabadats. Aquest portal, les obres del qual començaren al segle XIV, va romandre inacabat, fins que al 1971 i sota una gran polèmica, s’acabaren les voltes que ara ens semblen tan ‘autèntiques’.

Girona. Catedral. Porta dels Apòstols. Gòtic

Girem la cantonada i ens trobem a dalt de tot de l’escalinata que abans hem vist (des d’aquí no impressiona tant). La façana barroca no és que sigui gaire del meu gust, però cal admetre que imposa. Si us hi poseu just a l’entrada i mireu cap amunt descobrireu tot de caps que us vigilen.

Passeig per Girona
Fan veure que no hi són.

Ara baixeu els ulls per veure la llinda de la porta de la catedral i fixeu-vos en la delicada sanefa que tothom trepitja sense adonar-se’n. Una meravella, oi?

Passeig per Girona
Trepitjant un brodat.

Modernisme farmacèutic

Baixeu per qualsevol carrer fins al carrer de l’Argenteria. Veureu la farmàcia Masó-Puig. Entreu-hi i descobrireu una joia modernista projectada per l’arquitecte Rafael Masó, amb tots els mobles, bancs i enllumenat. Una joia!

Passeig per Girona
Il·luminant el modernisme.

Només sortir tombem a la dreta i passem pel pont de Sant Agustí. Com que ja s’ha fet fosc veurem el pont de les Peixateries Velles il·luminat.

Passeig per Girona

I, per finalitzar aquest passeig per Girona, a l’altre cantó tindrem la mateixa vista que al principi, però amb l’encant del vespre.

Passeig per Girona

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop