Una altra visió de Girona

L’eslògan de Girona m’enamora” és perfecte per aquesta ciutat. L’he visitat un munt de vegades i sempre hi descobreixo noves coses. En aquesta ocasió no parlaré dels grans monuments, que segur que ja coneixes, sinó que farem un passeig per Girona descobrint petits detalls que sovint se’ns escapen.

Passeig per Girona

La part més antiga

Pots començar admirant l’Onyar des del pont de les Peixateries Velles, dissenyat per Gustave Eiffel. La catedral sobresurt damunt les façanes del segle XVII reflectides a l’aigua.

Girona
Des del pont de les Peixateries Velles.

A continuació puja pel carrer de la Força fins al peu de la monumental escalinata de la catedral del segle XVII. Té tants graons que la llegenda diu que mai ningú ha estat capaç de comptar-los. Després ja tornarem per veure la façana de més a prop.

Passeig per Girona

Ara mira la façana que tens a l’esquena. Es coneix com a Casa Pastors i va ser construïda sobre les muralles. Primer va ser el Seminari i al segle XVIII es remodelà en el palau que ara veus. Observa la forja del pany i de la bústia. Aprofita per mirar els dibuixos a terra fets amb còdols.

Passeig per Girona
Casa Pastors.

Continua pel carrer, passa per sota del Portal de Sobreportes, antiga entrada nord de la ciutat romana. Sota l’arc hi ha una imatge de la Verge a qui els presoners pregaven abans de ser executats.

Pintura de la Mare de Déu de la Bona Morta al portal de Sobreportes.
Portal de Sobreportes.

Fora dels murs

A continuació, segueix les indicacions per anar a Sant Pere Galligants. Es tracta d’una notable mostra del romànic català que se sap que ja existia al segle X, tot i que l’edifici actual data del segle XII, quan Ramon Berenguer el Gran llegà un important donatiu per sufragar les obres.

Girona. Sant Pere Galligants. Romànic

Aquest monestir, que ara és el Museu Arqueològic, té uns detalls a la portalada que et deixaran bocabadat. És probable que et recordin motius celtes.

Passeig per Girona
Sant Pere Galligants.

Des d’aquí passa pel darrere de la catedral per visitar els romàntics Jardins dels Alemanys (per una caserna enrunada que hi ha), des d’on tindràs unes vistes diferents.

Panoràmica dels jardins dels Alemanys amb la catedral al fons.
Jardins dels Alemanys.

Ja que estàs aquí, no costa res pujar a la muralla. Bé sí que costa una mica tants graons, però veuràs la ciutat com els ocells.

Aquarel·la amb una panoràmica de la ciutat de Girona, amb la catedral al fons.

Una catedral plena de detalls

Torna a baixar fins a trobar la façana lateral de la catedral, on hi ha la impressionant porta dels Apòstols. Para atenció a les delicades escultures que feien de suport de les desaparegudes imatges dels sants. Reben el nom de mènsules i són un model de perfecció. Fins i tot es pot veure l’expressió de les cares.

Passeig per Girona
Una lectura per quedar-se de pedra.

Aixeca el cap per admirar les inacabables arquivoltes. No tenen cap decoració, però és que tampoc fa falta per deixar-nos bocabadats. Aquest portal, les obres del qual començaren al segle XIV, va romandre inacabat, fins que al 1971 i sota una gran polèmica, s’acabaren les voltes que ara ens semblen d’allò més autèntiques.

Girona. Catedral. Porta dels Apòstols. Gòtic

Dona la volta a la cantonada i seràs a dalt de tot de l’escalinata que abans has vist (des d’aquí no impressiona tant). La façana barroca no és que sigui gaire del meu gust, però cal admetre que imposa. Si et situes just a l’entrada i mires cap amunt descobriràs tot de caps que et vigilen.

Passeig per Girona
Fan veure que no hi són.

Ara baixa els ulls per veure la llinda de la porta de la catedral i fixa’t en la delicada sanefa que tothom trepitja sense adonar-se’n. Una meravella, oi?

Passeig per Girona
Trepitjant un brodat.

Modernisme farmacèutic

Baixa per qualsevol carrer fins al de l’Argenteria. Veuràs la farmàcia Masó-Puig. Entra-hi i descobriràs una joia modernista projectada per l’arquitecte Rafael Masó, amb tots els mobles, bancs i enllumenat. Una joia!

Passeig per Girona
Il·luminant el modernisme.

Només sortir gira a la dreta i passa pel pont de Sant Agustí. Si ja s’ha fet fosc veuràs el pont de les Peixateries Velles il·luminat.

Passeig per Girona

I, per finalitzar aquest passeig per Girona, a l’altre cantó tindràs la mateixa vista que al principi, però amb l’encant del vespre.

Passeig per Girona

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).