Arquitectura amb cadència autèntica

La Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

En música, s’anomena ‘cadència autèntica perfecta’ a un tipus de conclusió d’una frase musical. És aquell txim… pum que tots esperem quan s’acaba una peça. Hi ha altres formes d’acabar, però a oïdes profanes semblen inconcluses.

Sovint em pregunto si no seria millor deixar les obres arquitectòniques inacabades, en la seva estranya bellesa. És necessari capficar-se tant en voler acabar-les, invertint obscenes quantitats de diners? Ens costa deixar-les només amb el txim, que hem d’afegir el pum.

No cal anar massa lluny per trobar exemples, com el temple de la Sagrada Família o el barri ‘pseudogòtic’ de Barcelona.

Girona tampoc s’escapa de les dubtoses intervencions en el patrimoni, algunes realitzades no fa tant. Per exemple, la Porta dels Apòstols de la catedral, on fins i tot els Apòstols semblen haver tocat el dos, espantats.

Picaporta de la Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

Segles d’anar fent

Quan al segle XIV es van acabar els diners, només hi havia el sòcol i les mènsules que havien de sostenir les dotze escultures.

Els apòstols van haver d’esperar un segle a què un mercader es morís i deixés el seu llegat per a contractar un escultor.

Però les nombroses reparacions de la coberta provisional costaven també els seus diners i no hi havia matera d’avançar. I quan hi haguera fons, es van haver de restaurar les dotze escultures que el temps havia degradat.

A tot això arribem al segle XX i amb la guerra civil es decideix retirar les escultures, amb tan mala fortuna que només dues van sobreviure al penós trasllat.

Acabem-ho d’una vegada

Als anys 50 del segle XX es va engegar novament la maquinària per acabar la portalada, segons els criteris estilístics del moment. La controvertida obra va quedar aturada fins que finalment es decidí imitar l’estil gòtic original.

Finalment, el 1975, després de sis segles, la porta es va donar per finalitzada. Era necessària la despesa? Això seria per obrir un debat no exempt de polèmica.

La Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

Monstres i sants

Una ullada als elements originals ens parla de l’imaginari popular medieval. Normalment s’han atribuït a Guillem Morell, tot i que hi ha qui apunta que són molt posteriors.

Sembla que la iconografia d’aquestes peanyes no guardaven cap relació amb la figura que havien de sostenir.

Penseu que aquestes imatges havien de servir per ‘avisar’ o educar la feligresia que entrava al temple, que no sabia llegir ni escriure. Vaig a fer unes suposicions per intentar posar uns exemples.

Tota mena d’animals

El soldat que lluita contra el monstre ferotge amb dues llargues orelles, un cap i dos cossos, bé podia ser un símil de la lluita del cristià contra el pecat.

Mènsula amb un soldat lluitant contra un drac. La Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

El lleó amagat entre la vegetació, pot estar inspirat en les paraules de Pere, quan va escriure: “El vostre adversari, el diable, rugint com un lleó, ronda cercant qui engolir” (1 Pere 8:5).

Mènsula amb un lleò amagat sota la vegetació. La Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

L’harpia, animal fabulós amb cap de dona, era una representació dels vicis. A més la trobem al costat d’un drac, en aquest cas representació del diable, tot i la carona afable que ens mostra.

Mènsula amb un drac i una harpia. La Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

El cargol, en canvi, a més de simbolitzar la paciència, un tret positiu, també s’associava amb la resurrecció divina, ja que després d’hivernar, cada estiu torna a la vida. Però també podria ser que es tractés d’una al·legoria del pecat carnal. Per la forma i per la mucositat que desprèn creien que presentava una certa similitud amb l’òrgan sexual femení.

La Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona. Mènsual amb fulles i dos cargols.

La música

Però no tot han de ser desgràcies i pecats. També hi ha un parell d’àngels tocant instruments que semblen llaüts. Tot i que no es mencionen a les Escriptures, aquests instruments, apareguts a l’Edat Mitjana, simbolitzaven l’harmonia. Tradicionalment, la música ha estat un mitjà relacionat amb l’adoració a Déu.

Catedral de Girona. Mènsula amb dos àngels tocant instruments.

Una mènsula mostra dos personatges masculins, molt similars. Un sembla estar llegint un llibre, potser la Bíblia i duu un barret que fa que l’identifiquem amb Sant Jaume. L’altre, amb el llibre tancat, no sembla tenir massa interès per la lectura. He trobat qui l’identifica amb Sant Bartomeu, ja que duu a la mà un objecte que pot semblar el ganivet amb què el van escorxar.

Catedral de Girona. Mènsual amb dos personatges masculins asseguts.

Amb el llibre a la mà

Més enllà, una figura que sembla Moisès amb les taules de la llei. L’acompanya un monjo. En aquest cas no puc estar d’acord amb qui afirma que es tracta d’Aaró, germà de Moisès, ja que no té cap dels seus atributs.

A prop, veiem un home i una dona de bona posició, que llueix un collaret i vesteix robes distingides, també amb llibres oberts, potser uns devocionaris. Vés a saber si tot això fa esment de les paraules de Jesús: “Vosaltres investigueu les Escriptures, perquè us penseu que gràcies a elles obtindreu la vida eterna. Doncs les Escriptures també donen testimoni de mi”. (Joan 5:39).

Catedral de Girona. Mènsual amb dos personatges llegint.

Sigui com sigui, examineu de prop aquests magnífics grups escultòrics, la majoria agrupats per parelles, que mostren una gran mestria en la seva realització. Una de les poques mostres de la Porta dels Apòstols que podem dir que són autèntiques.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el plànol

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).