Els cent soldats del centurió

El castell de Sentmenat (Vallès Oriental).

Les llegendes són part fonamental de la història, perquè ens expliquen allò que no hi ha manera de saber amb certesa. Heu pensat mai perquè l’escut de Sentmenat té tres ales? Com que la història no ho sap, ho explica la llegenda.

Castell de Sentmenat
Façana sud i capella de Sant Jaume.

En primer lloc, allà pels temps en què la gent no arribava a vella (segle XI volem dir) es va construir a Sentmenat un castell molt curiós. Tenia forma semicircular i, a còpia d’afegir edificacions es va convertir en un compacte galimaties de portes, sales i escales.

Aquarel·la del castell de Sentmenat, població situada a la comarca del Vallès Occidental.

En una ocasió la plaça va ser assetjada i un centurió va arribar tan de pressa a donar ajut amb els seus cent “manats” que el senat romà li atorgà el nom de Sentmenat i va posar tres ales al seu escut fent referència a què havia anat més de pressa que un ocell.

En realitat el nom prové de Sant Menna, màrtir egipci del segle III venerat des de molt antic, a qui li van tallar el coll. Excavacions arqueològiques al voltant de l’actual parròquia de Sant Menna van localitzar una església paleocristiana que demostra que el culte es remunta a temps remots. Tanmateix, el terme ja apareix documentat al segle X.

Castell de Sentmenat
Façana est.

Llinatge amb títol

Durant segles de guerres i disputes hi van viure, entre d’altres, els marquesos de Sentmenat, que descansen a la capella annexa al castell.

El títol de marquès va ser atorgat el 1699 a Joan de Sentmenat i de Torralla, comissari de l’exèrcit de Carles II. El llinatge dels Sentmenat es remunta a quatre segles abans, amb un personatge que van participar en la conquesta de Tortosa (1212) i un altre en la batalla de les Naves de Tolosa.

Castell de Sentmenat
Capella de Sant Jaume.

El castell de Sentmenat per la part exterior està molt ben conservat, però, tot i la dedicació de les persones voluntàries, l’interior necessita una bona injecció de diners que sembla que no arriben mai.

Interior en reformes.

Per cert, volem agrair al guia que tan amablement ens ha fet les explicacions i ens ha ensenyat llocs del castell que normalment no es mostren a les visites.

Creu de Malta al dipòsit d’aigua.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: passeig del Castell, 41. Sentmenat.

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).