Panoràmica aèrea d'Alquézar.

Conglomerat de cultures (primera part)

Itinerari pel Somontano (Osca).

Si mai heu anat a esquiar o heu fet excursions pel Pirineu d’Osca segurament haureu passat pel mig d’una zona que travessa el riu Cinca i que us aconsello explorar: el Somontano i la Ribagorza.

Hi ha tant d’art per visitar i una natura tan espatarrant que desitjareu quedar-vos més temps. Fent estada a Barbastro és fàcil fer les rutes que us proposo.

En aquesta primera etapa visitarem una part del Somontano.

Barbastro, Itinerari pel Somontano
Barbastro. Plaza Mercado.

Barbastro

Per començar passejarem per Barbastro. La seva bonica plaça porxada, els estrets i tortuosos carrerons, els palaus renaixentistes, les fonts i, molt especialment, el magnífic interior de la catedral i el seu campanar exempt, record de les invasions àrabs.

Barbastro, Itinerari pel Somontano
Barbastro. El campanar.

Perquè aquesta fèrtil terra no només té molts jaciments prehistòrics, sinó també l’empremta d’altres cultures que se la van disputar al llarg dels segles.

A continuació, agafem el cotxe i anem cap al nord seguint el riu Vero que ens portarà a conèixer indrets de gran bellesa.

Castillazuelo, Itinerari pel Somontano
Castillazuelo. Camino ras Vals.

Una mica més amunt podem aturar-nos per fer un tast de vi, ja que hi ha diverses bodegues juntes, amb el característic vi de la zona.

A Castillazuelo farem el senzill però agradable “Camino ras Vals” d’uns 4 km que ens permetrà gaudir d’aquest bonic paisatge. Fixeu-vos en els noms dels carrers escrits amb la fabla aragonesa (ras = les).

Castillazuelo
Castillazuelo.

Un parell de pobles més amunt trobarem un desviament per anar a Colungo, on podreu descobrir les pintures rupestres de la zona. Just en aquesta cruïlla descobrireu un interessant pont romànic i us adonareu del característic color de l’aigua.

Colungo, Itinerari pel Somontano
Pont de Campanachal.

Alquézar

Continuem fins a Alquézar i deixem el vehicle a l’ampli aparcament. Respireu a fons i prepareu-vos per visitar aquesta extraordinària població nascuda al redós d’un castell àrab (al-Qasr). Aquí és obligatori passar el dia sencer.

Alquézar, Itinerari pel Somontano
Alquézar.

Podeu fer barranquisme, btt, escalada o el que vulgueu, però us recomano fer una ruta amb segway que us permetrà veure la població a vol d’ocell des de l’ermita de San Gregorio.

Alquézar
San Gregorio.

És de tot punt imprescindible fer l’espectacular ruta de les passarel·les, que dóna la volta pel penya-segat darrere del poble.

Alquézar, Itinerari pel Somontano
Alquézar. Ruta de les passarel·les del Vero.

Finalitzem aquest itinerari pel Somontano, tornant a Barbastro pel mateix camí d’anada.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop