Plaça Major de Graus.

Conglomerat de cultures (segona part)

Aquesta és la segona part de la ruta per Osca. Avui visitem l’altra banda del riu Cinca i fem un itinerari per la Ribagorza.

Graus
Graus.

Per començar, sortim de Barbastro per l’N-123 direcció a Graus (no confondre amb El Grado). Travessarem el riu i passarem per l’espectacular congost del riu Ésera i en acabat, per l’embassament de Barasona amb les seves característiques aigües color aiguamarina.

Graus

En primer lloc, a l’entrada de Graus ens aturem un instant per admirar el magnífic pont del segle XII a la confluència amb el riu Isábena.

Graus
Graus.

Arribem fins al centre de la població i deixem el vehicle (aquí tothom aparca on li sembla). Visitarem el centre, declarat conjunt històric. La plaza Mayor és una meravella, amb els seus porxos i cases renaixentistes totalment decorades.

Graus, Itinerari per la Ribagorza
Graus. Plaza Mayor.

Passegem pels carrerons i descobrirem el notable palau dels Mur, escenari d’una romàntica llegenda on el jove enamorat va fer gravar als dentells el seu amor per una jove.

Graus, Itinerari per la Ribagorza
Graus. Palau dels Mur

Pugem a la basílica de la Virgen de la Peña, situada en un lloc impossible damunt la població.

Graus
Graus. Basílica Virgen de la Peña.

Des del claustre tenim unes vistes inigualables. Es pot pujar fins al cim, però hem decidit deixar la suada per més endavant.

Graus, Itinerari per la Ribagorza
Graus. Basílica Virgen de la Peña.

Pinillo

Sortim de la vila i agafem la HUV-6441 que ens portarà al monestir budista de Pinillo. Un interessant lloc per meditar, passejar, recrear la vista amb el paisatge o simplement fer les fotografies que faríem al Nepal sense haver-hi d’anar.

Panillo, Itinerari per la Ribagorza
Panillo. Monestir budista.

Roda de Isábena

Retrocedim per la mateixa carretera fins a trobar el desviament cap a Roda de Isábena per l’A-1605, bonica població medieval on només viuen 25 persones però que tenen una catedral romànica tota per a ells. Cal destacar la magnífica cripta oberta a la nau.

Roda de Isábena
Roda de Isábena. Cripta.

El claustre és especialment interessant per les inscripcions funeràries que veiem als capitells. Curiositat: dins el claustre hi ha un restaurant (és una aberració, però és així).

Roda de Isábena, Itinerari per la Ribagorza
Roda de Isábena. El claustre.

Tornem un tros per la mateixa carretera fins a trobar a Laguarres el desviament cap a Benabarre. La carretera passa per un port de muntanya però paga la pena per les espectaculars vistes del Pirineu i de les valls.

Benabarre

A Benabarre deixem el vehicle, respirem a fons i ens preparem per pujar fins al (que queda del) castell. Si el vent no se’ns emporta, gaudirem de molt bones vistes. Per cert, tot el recinte té panells informatius molt entenedors.

Benabarre, Itinerari per la Ribagorza
Benabarre

A continuació, agafem l’N-123 direcció Barbastro. En entrar als túnels del congost del riu Ésera afluixeu la velocitat. Després del senyal del túnel de Olvena, veureu que el voral s’eixampla i un indicador diu Puente de la Sierra. Atureu-vos i seguiu a peu el corriol. En pocs metres veureu el vertiginós pont de pedra.

Olvena, Itinerari per la Ribagorza
Olvena. Puente de la Sierra.

I finalment, després d’aquest itinerari per la Ribagorza, tornem a Barbastro a descansar. Ja hem vist que en aquesta zona hi ha una extraordinària barreja de cultures des de la prehistòria als orientals, passant pels àrabs, francesos, castellans, catalans i vés a saber quants més em deixo.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop