Conglomerat de cultures (segona part)

Aquesta és la segona part de la ruta per Osca. Avui visitem l’altra banda del riu Cinca i fem un itinerari per la Ribagorça.

Graus
Graus.

Per començar, sortim de Barbastro per l’N-123 direcció a Graus (no confondre amb El Grado). Travessarem el riu i passem per l’espectacular congost del riu Ésera i en acabat, per l’embassament de Barasona amb les seves característiques aigües color aiguamarina.

Graus

En primer lloc, a l’entrada de Graus atura’t un instant per admirar el magnífic pont del segle XII a la confluència amb el riu Isábena.

Graus
Pont medieval de Graus.

Arribem fins al centre de la població i deixem el vehicle (aquí tothom aparca on li sembla). Visita el centre, declarat conjunt històric. La plaza Mayor és una meravella, amb els seus porxos i cases renaixentistes totalment decorades.

Graus, Itinerari per la Ribagorza
Plaza Mayor. Graus.

Passeja pels carrerons i descobreix el notable palau dels Mur, escenari d’una romàntica llegenda on el jove enamorat va fer gravar a les llindes el seu amor per una jove.

Graus, Itinerari per la Ribagorza
Palau dels Mur. Graus.

Puja fins a la basílica de la Virgen de la Peña, situada en un lloc impossible damunt la població.

Aquarel·la amb una panoràmica de la basílica de Graus.
Basílica de la Virgen de la Peña. Graus.

Des del claustre hi ha unes vistes inigualables. Es pot pujar fins al cim. Això no obstant, nosaltres hem decidit deixar la suada per més endavant.

Graus, Itinerari per la Ribagorza
Basílica Virgen de la Peña. Graus.

Panillo

Sortim de la vila i agafem la HUV-6441 que ens portarà al monestir budista de Panillo. Un interessant lloc per meditar, passejar, recrear la vista amb el paisatge o simplement fer les fotografies que faríem al Nepal sense haver-hi d’anar.

Panillo, Itinerari per la Ribagorza
Panillo. Monestir budista.

Roda de Isábena

Retrocedim per la mateixa carretera fins a trobar el desviament cap a Roda de Isábena per l’A-1605, bonica població medieval on només viuen 25 persones, però que tenen una catedral romànica tota per a ells. Cal destacar la magnífica cripta oberta a la nau.

Roda de Isábena
Roda de Isábena. Cripta.

El claustre és especialment interessant per les inscripcions funeràries que veiem als capitells. Curiositat: dins el claustre hi ha un restaurant (és una aberració, però és així).

Roda de Isábena, Itinerari per la Ribagorza
Roda de Isábena. El claustre.

Tornem un tros per la mateixa carretera fins a trobar a Laguarres el desviament cap a Benabarre. La carretera passa per un port de muntanya, però paga la pena per les espectaculars vistes del Pirineu i de les valls.

Benabarre

A Benabarre deixem el vehicle, Respira a fons i prepara’t per pujar fins al (que queda del) castell. Si el vent no se t’emporta, gaudiràs de molt bones vistes. Per cert, tot el recinte té panells informatius molt entenedors.

Benabarre, Itinerari per la Ribagorza
Benabarre.

A continuació, agafa l’N-123 en direcció a Barbastro. En entrar als túnels del congost del riu Ésera afluixa la velocitat. Després del senyal del túnel d’Olvena, veuràs que el voral s’eixampla i un indicador diu Puente de la Sierra. Atura’t i segueix a peu el corriol. En pocs metres veuràs el vertiginós pont de pedra.

Olvena, Itinerari per la Ribagorza
Olvena. Puente de la Sierra.

I finalment, després d’aquest itinerari per la Ribagorça, tornem a Barbastro a descansar. Ja has vist que en aquesta zona hi ha una extraordinària barreja de cultures, des de la prehistòria als orientals, passant pels àrabs, francesos, castellans, catalans i ves a saber quants més em deixo.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).