El dia que Buda es va fer aragonès

A la vall de Fueva (Ribagorza), al bell mig de cap lloc, trobem un espai d’un altre món: estupes, banderetes, colors estridents, imatges de Buda, … És el monestir budista Dag Shang Kagyu, un indret de meditació fundat el 1984 al terme de Panillo.

En primer lloc, a partir de la donació d’uns terrenys i d’un mas en ruïnes, van aconseguir construïr un alberg, un temple d’estil tradicional i de més d’un centenar d’estupes.

Monestir budista de Panillo

Sense déu

A diferència d’altres religions, el budisme no proposa l’existència de cap déu. La seva filosofia es fonamenta en ensenyaments tradicionals indis i, de manera especial, en la cerca de la il·luminació suggerida pel predicador Siddartha Gautama.

Nascut el 486 abans de la nostra era en un poblet de l’actual Nepal, Siddartha era fill de la reialesa. Durant vint-i-nou anys va viure com el príncep que era. Fins que un dia va sortir del palau per visitar la ciutat on vivia, on va descobrir el patiment de les persones. A partir d’aquell moment va dur una vida d’asceta, meditant i aprenent de mestres de totes les tradicions religioses.

Un dia arribà al nirvana -la calma- i des de llavors va ser conegut com a Buda, que vol dir il·luminat. Els seus ensenyaments es transmeteren oralment durant prop de quatre segles, fins que finalment, van ser transcrits.

Monestir budista de Panillo

Simbolisme còsmic

El mot ‘stupa‘ deriva del sànscrit i significat ‘munt’. En un principi aquests túmuls consistien en una pila de pedres que conservaven una relíquia de Buda.

Una estupa es composa d’una base quadrada, una cúpula semiesfèrica, una punta cònica, una lluna i un sol. Cada una d’aquestes formes s’identifica bàsicament amb els cinc elements, tot i que les explicacions còsmiques que se li atorguen són més profundes.

Una pràctica comuna dins el budisme és la meditació al voltant d’aquestes estructures.

Aquarel·la del monestir budista de Panillo.

Bones vibracions

Diversos lames hi viuen permanentment, dedicant-se a l’ensenyament i la meditació i oferint activitats espirituals. La comunitat resident procedeix tant de diversos llocs del país com de l’estranger.

Després de la invasió xinesa del 1959 els monjos van haver de marxar arreu del món. Hi ha de diverses branques, però en aquest cas provenen d’un monestir de l’Índia.

Passejar entre les ben cuidades construccions (van recuperar edificacions abandonades), és una experiència relaxant que et transmet bon rotllo.

Per acabar, tant sigui perquè hi combreguis amb aquesta filosofia com per simple curiositat, et recomano la visita al monestir budista de Panillo. L’entorn natural ja de per si està carregat de bones energies.

Monestir budista de Panillo

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).