Monestir budista de Panillo.

El dia que Buda es va fer aragonès

A la vall de Fueva (Ribagorza), al bell mig de cap lloc, trobem un espai d’un altre món: estupes, banderetes, colors estridents, imatges de Buda, … És el monestir budista Dag Shang Kagyu, un indret de meditació fundat el 1984 al terme de Panillo.

A partir de la donació d’uns terrenys i d’un mas en ruïnes, van aconseguir construïr un alberg, un temple d’estil tradicional i dmés d’un centenar d’estupes.

Monestir budista de Panillo

Estupes

El mot ‘stupa‘ deriva del sànscrit i significat ‘munt’. En un principi aquests túmuls consistien en un munt de pedres que conservaven una relíquia de Buda.

Una estupa es composa d’una base quadrada, una cúpula semiesfèrica, una punta cònica, una lluna i un sol. Cada una d’aquestes formes s’identifica bàsicament amb els cinc elements, tot i que les explicacions còsmiques que se li atorguen són més profundes.

Una pràctica comuna dins el budisme és la meditació al voltant d’aquestes estructures.

Monestir budista de Panillo

Diversos lames hi viuen permanentment, dedicant-se a l’ensenyament i la meditació i oferint activitats espirituals. La comunitat resident procedeix tant de diversos llocs del país com de l’estranger.

Després de la invasió xinesa del 1959 els monjos van haver de marxar arreu del món. Hi ha de diverses branques, però en aquest cas provenen d’un monestir de l’Índia.

Passejar entre les ben cuidades construccions (van recuperar edificacions abandonades), és una experiència relaxant que et transmet bon rotllo.

Tant sigui perquè hi combregueu amb aquesta filosofia com per simple curiositat us recomano la visita al monestir budista de Panillo. L’entorn natural ja de per si està carregat de bones energies.

Monestir budista de Panillo

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop