Colliure

Descans pels vius, repòs pels morts

Colliure (o Collioure, o Cotlliure, segons la llengua), les ha tingut de tots colors. Ibers, fenicis, romans, gots, visigots, francesos, aragonesos, catalans, espanyols, artistes, reis i poetes,… tothom ha passat per aquí i no sempre per estiuejar.

Colliure

Anomenada pels romans com Caucoliberis, que significa port d’Illiberis (és a dir, Elne) va ser un important lloc de comerç, disputat per tothom.

Actualment és més coneguda com a vila d’estiueig. Els seus entranyables carrerons carregats d’història conviden a passejar amb un gelat a la mà mirant botiguetes de records i artesania. De tant en tant mireu amunt per observar detalls amb encant, com la capelleta amb balcó al carrer Sant Vicens.

Colliure

També descobrireu molts tallers d’artistes al carrer de les Estables (o de la Fraternité).

Colliure

Carrer de les Estables.

A més de l’imponent castell reial vora el mar, si aixequem la vista veurem que a cada cim hi ha una fortalesa, com la de Sant Telm.

Colliure

Per cert, pujant cap aquest castell veurem el restaurat molí del segle XIV que va estar en servei prop de cinc segles.

Colliure

Colliure la nuit.

Si fa bo, és un gust passejar per la vila, amb tots els monuments il·luminats, com l’església de Nostra Senyora dels Àngels.

Colliure

Personalment jo no els hi donaria una tonalitat tant groga, que fan una mitja por, però igual és pel tema de la contaminació lumínica.

Colliure

El castell.

La ciutat dels morts.

Malgrat enlloc he trobat la història del vell cementiri, us puc dir que, a més de veure la tomba de Machado, el recinte mereix una visita amb calma. Millor un dia assoleiat, ja que reconec que m’ha intimidat una mica.

Colliure

És un laberint amb diferents recintes plens de regis panteons, tombes i creus. Clar, em direu, això ho trobem a tots els cementiris. Sí, però aquest sembla ben bé tret d’una pel·lícula de vampirs.

Colliure

A més, conserva una creu del segle XVI que està catalogada com a monument històric, amb un curiós personatge que aguanta a cada mà un sol i una lluna.

Colliure

Aquí teniu una altra creu amb la verge a un costat i el crucifix a l’altre.

Colliure

Per cert, hem trobat la tomba del poeta tant deixada que, mentre jo anava fent fotos, els meus companys han decidit posar-hi ordre, regar les plantes i escombrar-la. Ell s’ho mereix!

Colliure

Tomba d’Antonio Machado.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

 • Com arribar: veure el mapa
 • Què visitar: veure el plànol amb les indicacions
 • Qui: podeu anar amb nanos, ja que és força planera i a més hi ha vàries platges on us hi podeu banyar.
 • On dormir: hotel Le Bon Port. Per ser un dos estrelles, és tranquil, són amables, està net i gaudeix d’unes espectaculars vistes sobre la badia.
 • On menjar: Crêperie Bretonne. Ja sé que és una cadena, però és que s’hi menja tant bé!
 • Saber més:
  – història: collioure.net
  – patrimoni: collioure.com
  – Antonio Machado a Colliure. Part 1. Part 2. Del bloc Así me lo contaron
  – Sobre els balcons de ferro