La mar de mariners

Tercer itinerari per Vilassar de Mar.
El nucli més antic de la vila.

Després del primer i segon itinerari per aquesta vila del Maresme, avui passarem per la part més antiga, la que va ser l’origen de la vila de pescadors.

Algunes notes abans de començar

  • Mentre camines fixa’t en uns estrets passatges que sovint estan tancats amb una porta o reixa. Són les anomenades andrones, espais que es deixaven entre els horts o les construccions.
  • Admira la varietat i qualitat de reixes de balcons i finestres, tant de forja com de ferro colat, algunes d’un alt valor artístic.
Aquarel·la dels habitatges del Camí Ral.
Habitatges del Camí Ral.

En marxa!

Per començar, iniciem el tercer itinerari per Vilassar de Mar situant-nos al Camí Ral, via que al segle XVIII unia les poblacions de la costa i ara reconvertida en N-II. En primer lloc, al número 5 i ocupant mitja vorera, veiem l’antiquíssima botiga La Confianza on tant pots trobar un record, com un penjoll o una disfressa.

A continuació, al número 16 trobem Ca la Maria Espartera (o Can Rufau), tot el que queda de la primitiva masia del segle XVI, una de les més antigues de la població i que en reformar-la es capgirà l’arc de la finestra gòtica.

Finestra de Ca la Maria Espartera. Tercer itinerari per Vilassar de Mar
Ca la Maria Espartera. Camí Ral, 16.

Al costat hi ha Can Pou Godori de principis del segle XX, una casa de cós molt diferent de les que pots veure al carrer Sant Ignasi.

L’hostal i la torre

Seguidament, unes passes més enllà trobem l’antic hostal, que després va ser seu de l’Ajuntament i ara és el Museu Monjo. Tanmateix, et recomano visitar-lo per descobrir l’obra d’aquest escultor noucentista fill de la vila i que potser coneixeràs per les escultures que hi ha a la plaça de Catalunya de Barcelona o per la creu de Pedralbes.

Escultura i esgrafiats al Museu Monjo.
Museu Monjo.

En funcionament des del segle XVII, era freqüentat pels viatgers que feien la ruta de Barcelona a Mataró. Observa a la façana lateral els esgrafiats del 1902 d’Eduard Ferrés.

Aquí mateix veuràs la Torre d’en Nadal del segle XV, l’única que resta dempeus de les tres que hi havia a prop i que apareixen a l’escut municipal. Eren torres de guaita més que de defensa i es van aixecar en aquells temps en què els corsaris feien de les seves allà on anaven.

Aquarel·la de la Torre d'en Nadal de Vilassar de Mar.
Torre d’en Nadal. Plaça Pau Vila.

Aprofita per observar a la dreta la part del darrere de Cal Negre, un xalet modernista que després vveuràs pel davant. Continua pel camí Ral i de seguida veuràs Can Timbales, una curiosa casa més avançada que les altres, amb quatre façanes, on va viure el doctor Cusí, el dels laboratoris.

Tercer itinerari per Vilassar de Mar. Basutrada de Can Timbales.
Can Timbales.

L’art i la pesca

Des d’aquí ja es pot veure la casa de l’artista naïf Carme Rovira, que va començar a pintar arran d’un accident i aconseguí un cert renom. Per anar-hi, gira pel carreró de Mont on hi ha l’entrada a la seva casa museu.

Tercer itinerari per Vilassar de Mar. Pintures a la façana de la casa museu Carme Rovira.
Casa museu Carme Rovira.

A continuació entra uns metres al carrer Sant Francesc per veure dues casetes utilitzades en un inici per pescadors. La barca es guardava a la planta baixa i a dalt era habitatge.

Tercer itinerari per Vilassar de Mar. Finestra d'una casa de pescadors.
Casa de pescadors. Carrer Sant Francesc 26.

Dues passes més enllà, al número 15, pots admirar una casa que conserva una magnífica reixa de finals del segle XIX.

Tercer itinerari per Vilassar de Mar. Reixa de ferro del segle XIX al carrer Sant Francesc.
Carrer Sant Francesc, 15.

Barri fabril

Seguidament, torna al carrer del Mont i ves pujant fins a trobar la plaça de Can Nyol Gran. Aquest espai era ocupat per una fàbrica tèxtil construïda el 1886 i de la que s’ha conservat una de les façanes.

El que queda de la façana de Can Nyol Gran.
Can Nyol Gran. Carrer Sant Ramon 100.

Deixa enrere la plaça i segueix pel carrer Sant Ramon, obert el 1852 amb les seves ben alineades cases de cós. En arribar a la plaça Vicenç Casanovas veuràs Can Gabernet, actualment seu dels escoltes.

Així mateix, pensa a mirar també a terra! En alguns carrers, com el de l’Aduana, trobaràs tapes de clavegueram amb el nom que la població va rebre durant la passada dictadura. Són el testimoni d’un passat no tan llunyà que persisteix.

Tapa de clavegueram amb l'antic escut de Vilassar de Mar.
Carrer de l’Aduana.

Travessa la plaça, entra al carreró de l’Aduana fins al carrer del Rosari (abans, del Roser). A la cantonada podràs admirar Cal Tit que encara conserva elements modernistes. A més, observa les rajoles on s’esmenta a la marededéu com alcadesa honorària.

Detall de la barana del balcó de Cal Tit. Tercer itinerari per Vilassar de Mar
Cal Tit. Carrer del Rosari 1.

A continuació, a la cantonada del davant, amb carrer Sant Sebastià, veuràs Can Franciscó, una mansió d’estil més clàssic on dos dels seus descendents van desaparèixer al naufragi del Titànic. Així mateix, a l’altre costat del carrer pots veure l’exuberant pati que encara conserva.

Finestra de Can Franciscó.
Can Franciscó.

Continua baixant per veure la part del davant de la magnífica construcció de Cal Negre (Doctor Masriera, 30), residència d’un mercader d’ultramar. El ben conservat pati amb la font és un típic espai de moltes cases de la vila.

Pati de Cal Negre. Tercer itinerari per Vilassar de Mar
Pati de Cal Negre.

Comunicacions perdudes

Segueix per aquest carrer fins a trobar una estranya construcció de finals del segle XIX, sense finestres i amb una font. És el que queda de l’antic telègraf òptic d’ús militar.

La xarxa de telegrafia només va funcionar uns deu anys. A dalt hi havia el desaparegut dispositiu que es canviava manualment per anar formant els missatges, de manera que els veiés la següent torre. No obstant això, la font de la Farinera s’afegí més tard, en col·locar un dipòsit per abastir d’aigua aquesta zona.

Estructura de l'antic telègraf òptic. Tercer itinerari per Vilassar de Mar
Telègraf òptic. Carrer Doctor Masriera.

Més endavant, entra pel passadís del costat per veure el que va ser l’embrió de la vila. Arribaràs a una placeta i finalment al carrer del Peix.

Escales del carrer del Peix. Tercer itinerari per Vilassar de Mar
Carrer del Peix.

Tot seguit, puja les escaletes fins a la plaça d’Àngel Guimerà, més coneguda com a plaça de l’Era on es feia mercat abans de traslladar-lo a la plaça de l’Ajuntament. Aprofita per descansar i prendre un refresc. Al mig hi ha una font amb una nena (o nen) que agafa un peix, un model utilitzat en nombroses places d’arreu durant el noucentisme.

Escultura d'un nen amb un peix a la Plaça de l'Era.
Plaça de l’Era o d’Àngel Guimerà.

Finalment, a la cantonada pots veure la interessant façana de Can Vivó, amb esgrafiats imitant carreus, detalls ceràmics i una destacable reixa.

Reixa de forja de Can Vivó.
Can Vivó. Carrer Doctor Masriera.

Per acabar, puja per Miquel Borotau i gira a l’esquerra pel carrer Sant Josep on també hi ha interessants façanes. Per exemple, tens Can Nyol, una antiga casa de cós que va ser reformada a principis del segle XX i que presenta una senzilla decoració típicament modernista.

Tercer itinerari per Vilassar de Mar. Detall d'una façana enrajolada al carrer Sant Josep.
Carrer Sant Josep, 27.

Finalitzem aquí el tercer itinerari per Vilassar de Mar. Això no obstant, pots continuar amb la darrera part que et portarà a conèixer la barriada del Veral de l’Ocata.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Bibliografia

  • El Maresme – Vilassar de Mar. Recull gràfic 1852-1965. Col·lecció L’Abans. Alexis Serrano Méndez
  • Sant Joan de Vilassar. L. Guardiola i Prim. Indústries Gràfiques Garcia. 1955

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).